Çevre ve insan sağlığı problemleri çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından son yüzyılın kanseri olarak nitelendirilmektedir. Kalkınma ve yaşam standartlarını geliştirme çabası içinde olan insanlar, bu problemi kendileri yaratmıştır ve yine kendileri etkilenmektedir. Yeryüzündeki hiçbir kaynak sınırsız değildir. Buna yenilenebilir kaynaklar da dahildir. Hiç tükenmeyecek sanılan havanın bile kirlenmesi, kaynakların ne kadar kıt olduğunu ve insanların geleceğini ne kadar etkilediğini ortaya koymaktadır.
Hava kirliliği, şehirleşmenin artması, hızlı sanayileşme ve çevrenin korunması yönündeki eksik düzenlemelerle gittikçe artmakta, bu da birçok ülkede sağlık ve çevre sorunlarına neden olmaktadır.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre yeryüzünde çok sayıda şehirde Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından açıklanan rehber değerlerini aşan hava kirliliği bulunmaktadır. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığı düşünülürse, problemin büyüklüğü de daha net anlaşılır.
Birçok kuruluş şehirlerdeki çevre problemlerine dikkat çekmekte, acil önlem alınması gerektiğini ifade etmekte, hava kirliliğinin önemine işaret etmekte ve önümüzdeki yakın gelecek için sürdürülebilir bir eylem planının yapılması ve hava kirletici kaynaklar, yoğunlukları ve etkilerine yönelik güvenilir verilerin elde edilmesi konusunda çaba göstermektedir.
Hava kirleticiler arasında ağır metaller de dikkat çekmektedir. Ağır metaller, metalik özellikler gösteren elementlerdir. Aslında canlıların demir, bakır, kobalt, mangan ve çinko benzeri değişen miktarlarda ağır metallere ihtiyacı bulunmaktadır. Bunları aşırı miktarda vücuda girmesi zararlıdır. Bunlar dışında cıva ve ve kurşun gibi bir kısım ağır metaller canlılar için yararlı değildir, üstelik vücutta birikmeleri durumunda ciddi rahatsızlıklara yol açar.
Ortam havasında ağır metal ölçümleri, akredite olmuş laboratuvarlar tarafından imisyon ölçümleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu ölçümler yapılırken laboratuvarlar sonuçları, yasal düzenlemelerde açıklanan sınır değerleri ve yayınlanmış ulusal ve uluslararası standartlar ile karşılaştırmaktadır.