Flor, bilinen en aktif elementtir. Bu nedenle çevre mühendisleri tarafından uygulamalarda flor, element şekli ile pek kullanılmaz. Nötr halde bulunan flor atomu, bir elektron alarak iyon durumuna geçtiği zaman florür adını almaktadır. Florür iyonu içeren maddelere de genel olarak florür denmektedir. Florür bir iyon olduğu için, doğada kendi başına yer almaz, sadece bir çözeltide yer alabilir.
Florür sularda doğal olarak bulunmaktadır. Ancak kontrollü bir şekilde içme suyuna ilave edilmesi de mümkündür. Ancak son yıllarda zararlı etkileri yüzünden bu artık yapılmamaktadır. Florür konsantrasyonu çok yüksek olursa, bu durum insan ve hayvanlarda kemik ve diş rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle canlıların sağlıkları açısından florür analizlerinin hassas bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.
Doğal maddelerden üretilmeyen florür, diş macunlarında ve günlük temizlik ürünlerinde de bulunmaktadır. Bir miligram florür konsantrasyonu, dişlerin korunması ve sağlıklı olması açısından gereklidir. Ancak florür dişlerin gelişimi aşamasında fazla flor alımına bağlı olarak sağlık sorunları yaratabilir. Aynı şekilde fazla flor çeşitli organların ya da dokuların fazla gelişimemesine de yol açabilir. Çeşitli eklem hastalıklarının da bir nedeni fazla flor alımıdır.
Florür aslında doğada bulunan bir mineraldir. Ancak diş macunlarında veya sularda karşılaşılan florürde durum biraz farklıdır. İnsanlar florüre en fazla diş macunları, pestisitler, içecekler, sular ve ilaçlar yoluyla maruz kalmaktadır. Ancak florür sanıldığı kadar masum bir kimyasal değildir ve dikkatli olmak gerekir.
Bugün sakinleştirici ilaçların birçoğunda yüzde 25 oranında florür bulunmaktadır.
Sularda florür tayini için, laboratuvarlarda çok hassas yönetmeler kullanılmaktadır. Bunların başında kolorimetrik yöntem ve elektrot yöntemi gelmektedir. Kolorimetrik yöntem, florür ile zirkonyum boyası arasındaki tepkime esasına dayanmaktadır. Elektrot yöntemi ise çok kolaydır ve florür tayini için iyon seçici elektrotlar kullanılmaktadır.