Kimyasalların Tescili, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (kısaca REACH, Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) düzenlemesi, üretimlerinde herhangi bir kimyasal madde kullanmayan işletmeler de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden birçok işletmeyi etkiyen bir düzenlemedir.
Genel olarak, REACH düzenlemesi kapsamında etkilenmeler şu şekilde olmaktadır:
Yukarıda açıklanan son madde önemlidir. Çünkü her ne kadar sorumluluk Avrupa Birliği’nde kurulan ithalatçı firmalara ve Avrupa Birliği’nde kurulan ancak Avrupa Birliği üyesi olmayan bir üretici firmanın temsilcisine ait olsa da, Avrupa Birliği ülkelerinde faliyet gösteren ithalatçı firmaların, Avrupa Birliği dışındaki tedarikçi firmalara dönmeleri ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri için gerekli olan bilgileri talep etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle tedarikçi firmalar da dolaylı yoldan REACH yükümülüklerini yerine getirme sorumluluğuna sahiptir.
Bu noktada REACH test laboratuvarlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Tedarikçi firmaların ilk adımda, Avrupa Birliği ülkelerine gönderecekleri ürünlerin karşılaması gereken koşulları bilmeleri gerekiyor. Bu ürünlerin içeriğinde, Avrupa Birliği ülkelerindeki ithalatçı firma tarafından tescil edilmesini gerektiren kimyasal maddeler olup olmadığı tespit edilmelidir. İhraç edilen ürünlerin, bildirim veya yetkilendirme gibi tescil dışındaki gerekliliklerden etkilenip etkilenmediği tespit edilmelidir. İthalatçılara dayanan yükümlülüklerini yerine getirmek için, temsilci atamanın avantajları ve dezavantajlarının neler olduğu bilinmelidir. Bu ürünlerin REACH düzenlemeleri çerçevesinde sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlama gerektirip gerektirmediği tespit edilmelidir. Bütün bu araştırmalar REACH test laboratuvarlarında gerçekleştirilecek test ve analiz çalışmalarının sonuçlarına bağlıdır.
REACH kapsamında ön kayıt ve kayıt yükümlülükleri, her zaman kimyasal maddelere atıfta bulunmaktadır. Bir madde, kimyasal element ve onun doğal bileşiği olarak tanımlanmaktadır. Bu madde, stabilitesini korumak için gerekli olan herhangi bir katkı maddesi veya çözücü hariç, belli bir üretim işlemi ile elde edilmektedir. REACH kapsamındaki kayıt ve bildirim yükümlülükleri, böyle bir maddeye veya karışım içindeki bir maddeye atıfta bulunur. Maddenin ilk kez üretildiği, ithal edildiği veya Avrupa Birliği piyasasına sürüldüğü zamana bağlı olarak, farklı kayıt yükümlülükleri bulunmaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilen maddeler içinde REACH kayıt şartlarından muaf tutulan maddeler olabilir. REACH esaslarının ayrıntılı incelenmesi ve REACH yükümlülüklerinden muaf tutulup tutulmadığının belirlenmesi konusunda da REACH test laboratuvarlarından destek alınabilir.
Kuruluşumuz belgelendirme hizmetleri kapsamında REACH test laboratuvarı hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
REACH test laboratuvarı hizmetleri, kuruluşumuz tarafından verilen belgelendirme hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok belgelendirme hizmetleri daha verilmektedir.