Petrol ve doğalgaz, ülkemizdeki enerji tüketimi göz önüne alındığından çok büyük ve önemli konumda yer almaktadır. Bazen ülkemizde yer alan petrol rezervleri ile ilgili farklı tarzda düşünceler ileri sürülmektedir. Ülkemizde petrol yatakları mevcut olsa bile ihtiyacı tam olarak karşılayacak seviyede değillerdir. Fakat buna rağmen de olsa petrol araması gerçekleştirilecek birçok alan mevcuttur. Genel olarak ülkemizde petrol yatakları Güneydoğu Anadolu bölgesinde, doğalgaz yatakları ise Trakya bölgesinde diğer bölgelere nazaran yüksek seviyededir. Petrol ve doğalgaz arama çalışmaları, bilimsel, planlı ve disiplinli bir çalışmayı gerektirmek ile birlikte beraberinde ciddi bir ekonomik yatırım ve güçte istemektedir.
Ülkemizde petrol ve doğalgaz rezervlerinin miktarı için gerekli sondaj ve tespit çalışmaları gerçekleştirilerek, gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Fakat ülkemizin içinde bulunduğu jeolojik yapı nedeniyle beklenen miktardan daha az petrol rezervlerinin olması çok etkilidir. Arap-Afrika plakası güneyden ülkemizin altına doğru girmektedir. Bölgenin çok yüksek olması da bu nedenledir. Bu yüzden de pertol tabakasının kalınlığı ülkemizde fazla değildir.
Ülkemizin petrol ve doğalgaza bağımlılığı oldukça fazladır. Ülkemizde yılda 2 milyon ton petrol çıkarılırken 28 milyon ton pertole ihtiyaç bulunmaktadır. Doğalgaz açısından da ülkemizde yıllık 750 milyon metreküp üretim yapılırken, 12 milyar metreküp doğalgaza ihtiyaç bulunmaktadır. Her ikisinde de ülkemizin dışa bağımlılığı yüzde 90’ların üzerindedir. Alınan doğalgazın önemli bir kısmı elektrik üretiminde ve sanayide kullanılmaktadır.
Bu yüzden elektrik üretimini düşürmek, başka bir deyişle elektrik üretimini başka yollardan yapmak gerekmektedir. Hidroelektrik santrallerinin çoğalması, termik santrallerin arttırılması, rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanılması ya da nükleer enerji kullanılması gerekmektedir.
Petrol ve doğalgaz çalışmalarında, faaliyetlerin ölçümlenmesi, analizlerinin yapılması, sonuçların değerlendirilmesi ve raporlanması da aynı derecede önem taşımaktadır.