Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği, gıda ile doğrudan veya dolaylı şekilde temas eden veya temas etme ihtimal bulunan malzemelerin, insan sağlığının korunması ve tüketici ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile, üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması aşamalarında uyulması gereken esasları açıklamaktadır.
Sözü edilen yönetmeliğin gıda ile temas eden cam esaslı madde ve malzemeler başlıklı ekinde, gıda maddeleri ile temas eden cam esaslı malzemelerin özellikleri açıklanmıştır (Ek 4).
Buna göre, cam esaslı malzemelerin ani sıcaklık değişikliklerine dayanma dereceleri en az 42 derece olmak zorundadır. Gıda ile temas eden cam esaslı malzemelerin, içinde bulunan gıda maddesinin özelliklerine bağlı olarak meydana gelebilecek basınç dikkate alınarak, dolum sırasında tepe boşluğu bırakılmaması gerekmektedir. Tebliğ ekinde iç basınç değerleri bir tabloda gösterilmiştir. Buna göre,
Bira şişelerinde iç basınç dayanımı, tekrarlı kullanımı olan şişelerde en düşük 12 kg/cm2, tekrarlı kullanım olmayan şişelerde en düşük 10 kg/cm2 olmak zorundadır.
Meşrubat şişelerinde iç basınç dayanımı, tekrar kullanımo olan şişelerde en düşük 16 kg/cm2, tekrarlı kullanım olmayan şişelerde en düşük 10 kg/cm2 olmak zorundadır.
Doğal mineralli su ve meyve suyu şişelerinde ise iç basınç dayanımı en düşük 10 kg/cm2 olmak zorundadır.
Herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması ve insan sağlığının bundan zarar görmemesi açısından, cam esaslı ambalaj malzemelerinde yapılacak en önemli analizlerden biri, ani sıcaklık değişimine dayanım analizidir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında ani sıcaklık değişimine dayanım testleri yapılmaktadır. Bu testler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Bu konuda başvurulan standart şudur:
TS 2913 Cam kapların fiziksel deney metotları