Kloroform, ağır ve renksiz bir sıvı olan, yanıcı olmayan ve genelde anestezik (uyuşturucu) etkisi olan kimyasal bir maddedir. Kolay buharlaşan kloroform, yağları çözer ve kimyasal işlemlerde sıkça kullanılır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve üzerinde birkaç kez değişiklikler yapılan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, gıda ile temas eden malzemelere yönelik olarak asgari teknik ve hijyen kriterlerini, pestisit ve ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, aroma veren veya bu özelliğe sahip gıda bileşenleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, numune alma, analiz yöntemleri ve taşıma ve depolama ile ilgili esasları düzenlemektedir.
Sözü edilen yönetmeliğin, Polietilen Fitalat Polimerleri İle İlgili Teknik Özellikler başlıklı ekinde (Ek 32), polietilen fitalat polimerlerin, kullanım amaçlarına ve belirlenen koşullara uygun kullanılması durumunda, gıda maddeleri ile temas etmelerinde bir sakınca görülmemiştir. Buna göre polietilen fitalat polimerlerinin ekstrakte edilebilme koşulları ve sınırları, gıda maddelerinin türüne ve kullanım koşullarına bağlı olarak şekilde olmaktadır:
Damıtık su ile 2 saat 1200 derecede tutulduğu zaman, gıda ile temas eden yüzeyin 1 cm2’sine 0.2 mg’dan çok kloroformda çözünebilen madde vermemelidir.
N-heptan ile 2 saat 650 derecede tutulduğu zaman, gıda ile temas eden yüzeyin 1 cm2’sine 0.2 mg’dan çok kloroformda çözünebilen madde vermemelidir.
Yüzde 50’lik etanol çözeltisi ile 24 saat 490 derecede tutulduğu zaman, gıda ile temas eden yüzeyin 1 cm2’sine 0.2 mg’dan çok kloroformda çözünebilen madde vermemelidir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, herbir simülant için ayrı olmak üzere kloroformda çözünebilen ekstraktif kalıntı miktarı tayinine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.