Ksilen, uçucu organik bileşiklerden biridir. Zehirli ve kanserojen özellikte olan bu bileşik toluenle akraba sayılır ve üç çeşittir: orto ksilen, meta ksilen ve para ksilen. Kimyasal işlemlerde kloroform gibi sıkça kullanılmaktadır.
Ksilenler, karışımları, yüksek çözücüleri ve kolay buharlaşmaları yüzünden yüzey kaplama çalışmalarında önemli bir bileşenidir. Çok kullanılan bir solvent olan ksilen, çözücü gücü ve buharlaşma özellikleri ile zirai kimyasal maddelerde de kullanılmaktadır.
Kimyasal işlemlerde ekstraksiyon, bir çözelti içindeki organik maddeyi, çözen fakat çözelti içindeki çözgen ile karışmayan bir başka organik çözgen yardımı ile ayırmaktır. Aslında genel olarak bilindiği gibi bu işlem bir saflaştırma işlemi değil ayırma işlemidir. Asidik, bazik ve nötral organik bileşiklerin ayrılması çalışmalarında veya saflaştırılması çalışmalarında, kimyasal aktif ekstraksiyon yöntemine başvurulmaktadır.
Ksilen bileşiği de güçlü bir solvent özelliği ile maksimum çözünebilme fraksiyonuna sahiptir ve ambalajların üretiminde kullanılan madde ve malzemelerin analiz çalışmalarında kullanılmaktadır.
Polipropilen (PP) ve polietilen (PE) gibi poliolefin grubu hammaddeler, metalik malzemelere göre çok daha ekonomik ve uzun ömürlü olmaktadır. Ayrıca hafif, esnek ve yüksek performanslı olmaları yüzünden poliolefin grubu hammaddeler ambalaj sektöründe de çok fazla kullanılmaktadır.
Gıda maddelerinin bozulmadan depolanması ve taşınması doğru ve kaliteli ambalaj ile mümkündir. Ambalaj ve dağıtım sistemlerinin yeterli olmadığı bölgelerde, ne yazık ki gıda maddelerinin önemli bir kısmı israf olmaktadır. Ancak doğru tasarlanmış ve kaliteli üretilmiş ambalaj maddeleri ve malzemeleri ile ekonomik kayıpların önüne geçilebilir ve insan sağlığı korunabilir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, poliolefin grubu plastik ambalajlarda ksilende maksimum çözünebilme fraksiyonu analizleri de yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.