Gıda sektöründe konserveler, depolamaları ve kullanımları kolay, uzun süre dayanıklı kalabilen, çeşitli işlenmiş gıdalardır. Konservelerin kaliteli ve lezzetli olmaları için, gıda maddesinin üretiminde kullanılan hammadde yanında, üretim aşamaları ve üretimde kullanılan teneke kutuların büyük önemi bulunmaktadır. Üretim süreçlerinin ve kutulama çalışmalarının düzenli kontrol altında tutulması bu açıdan önemlidir. Olabilecek en küçük dikkatsizlik veya ihmal, konservelerde ısıl işlem öncesinde, ısıl işlem sonrasında ve depolama sırasında, içindeki gıda maddelerinin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Mikrobiyal, kimyasal ve fiziksel bozulmaların büyük bir kısmı bu yüzden olmaktadır. Konservelerin besin değeri düşer ve insan sağlığı açısından tehlikeli bir durum ortaya çıkar.
Konserve yapımında genel olarak teneke kutular kullanılmaktadır. Bu kutular korozyona karşı dayanıklı olmalı ve konserve içindeki gıda maddeleri kesinlikle teneke ile etkileşime girmemelidir. Konserve kutularının korozyona dayanıklı olup olmadığı ancak uygulanan bazı test yöntemleri ile tespit edilmektedir.
Gıda işletmeleri mutlaka konserve edilen gıda maddesine en uygun olan tenekeden üretilen kutu çeşitlerini kullanmak zorundadır. Seçilecek konserve kutuları mutlaka, ölçüsü, boyası, baskısı ve kutuya konacak gıdanın özellikleri ile amaca en uygun hatasız ve standart kutular olmalıdır.
Konservelerde karşılaşılan bozulmaların büyük bir çoğunluğu, kutu kapama işleminin uygun şekilde yapılmamış olmasından ileri gelmektedir. Konserve üretiminde kutu kapatmak en kritik işlemlerden biridir. Bu yüzden kenet analizlerinin yapılması, işletmelerde en önemli kalite kontrol çalışmasıdır. Kaliteli ve sağlıklı konserve üretimi açısından ve tüketicinin aldatılmasını önlemek için yapılacak zorunlu kenet kontrol ve fiziksel analizler, Türk Gıda Kodeksi ve standartlarda yer almıştır.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, alt üst kapakların herbiri için kutu kapama kenetlerinin kontrolü çalışmaları yapılmaktadır.