İyi bir şekilde hazırlanmış ve üretilmiş ve uygun yöntemlerle hermetik olarak kapatılmış konservelerde genel olarak bozulma görülmez. Ancak konservelerde işleme sırasında yapılan hatalardan, veya işleme sonrasında veya depolama sırasında mikroorganizmaların faaliyetleri yüzünden ya da kutu içeriği ile kutu mazlemesi arasındaki etkileşimden kaynaklanan bozulmalar olabilir.
Bozulmuş konserve kutularında oluşan gaz bombaj yapar ve kutunun dış görünüşü bozulur. Kutu içindeki gıda maddesi köpürmeye ve ekşimeye başlar. Gıda maddesinde renk değişimleri ve esmerleşmeler olur. Kutuda toksinler oluşur ve kötü kokular ortaya çıkar.
Konservelerin bozulmasının bir etkeni de alt üst kapakların kapama kenetlerinin düzgün yapılmaması veya kutu kenetlerinin basınca dayanmamasıdır.
Konserve üretiminde paketleme malzemesi olarak en fazla teneke kutular kullanılmaktadır. Genelde iki tür teneke kutu bulunmaktadır. Bir tür konserve kutuları iki kapak ve bir gövdeden oluşmaktadır. Alt kapaklar esas olarak kutu fabrikalarında kapatılmış olarak işletmeye gelmektedir. Kutu gövdesi ise lehimle kapatılmaktadır. Üst kapaklar, içinde gıda maddesi konulduktan sonra işletmede kutu kapama makinalarında kapatılmaktadır. Genelde silindirik teneke kutularda bu yöntem kullanılmaktadır. Diğer tür konserve kutuları, tek kapak ve gövdeden oluşmaktadır. Gövde kutu fabrikalarında tek parça halinde preslenmektedir ve gövdede lehim yoktur. Bu tür kutular genelde köşeli veya oval kutulardır.
Hangi tür kulanılırsa kullanılsın bütün konserve kutularında, kutu kapama işleminin güvenli ve sağlam olup olmadığı kenet kontrolü ve basınç kontrolü ile tespit edilmektedir. Basınç testlerinde kapatılan kutu suya daldırılmakta ve belli bir atmosfer basınç uygulanmaktadır. Bu sırada kutuda sızdırma olmaması gerekmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, konserve kutularının basınca dayanma testleri yapılmaktadır. Bu testler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.