Melamin, endüstriyel organik bir bileşiktir. İlk olarak 1834 yılında amonyum klorür ile potasyum tiyosiyanat ısıtılarak elde edilmiştir. Bugün farklı yöntemlerle üretilen melamin, genelde yüzey kaplamaları, plastik ve mutfak malzemelerinin üretiminde kullanılmaktadır.
Ancak 2007 yılında Amerika’da kedi ve köpeklerin böbrek yetmezliğine bağlı ani ölümleri yaşanmıştır. Yapılan araştırmalarda, kedi ve köpek mamalarının hazırlanmasında kullanılan ve Çin’den gelen buğday ve pirinç konsantrelerinde melamin tespit edilmiştir. Oysa melaminin zehirli olmadığı veya çok az zehirli olduğu sanılıyordu. Bu olaydan sonra bazı tahıl kaynaklı katkı maddelerine toplam azot konsantrasyonunu artırmak ve hayvan yemlerinde görünür protein içeriğini fazla göstermek için melamin katıldığı anlaşılmıştır. Melaminin besleyici bir değeri yoktur ve proteinin yerini tutamaz. Ancak o güne kadar kullanılan test yöntemleri sadece azotun varlığını nicel olarak tespit ettiği için bu durum hemen anlaşılmamıştır.
Hayvan mamalarında yaşanan bu olayın arkasından, Çin’deki süt işletmelerinin de ürünlerindeki protein düzeyini yüksek göstermek için süte melamin ilave ettikleri ortaya çıkmıştır. Çin’de bebek mamalarına katılan melamin yüzünden 300 bine yakın çocukta idrar yollarında taş oluşumu belirlenmiş ve 6 bebek ölmüştür.
İnsan sağlığı açısından zehirleyici özellikte olmamasına rağmen, yüksek miktarda melamine maruz kalan canlılarda bir takım organ hasarları ortaya çıkmaktadır.
Gıdalarla temas eden ambalajların bir kısmında melamin içeren plastikler kullanılmaktadır. Yukarıda açıklanan nedenlerle melamin, ambalaj malzemelerinde olmamalı veya insan sağlığına zarar verecek miktarları, gıda maddelerine transfer etmemelidir.
Özellike süt ve süt ürünlerinde melamin varlığını tespit etmek amacı ile günümüzde yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi olan HPLC yöntemi uygulanmaktadır. HPLC cihazı kullanılarak yapılan bu analizler, analitik ayırma teknikleri amacı ile kullanılmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, ambalaj malzemelerinin içeriğinde bulunan melamin miktarı ve gıda maddesine transfer olan melamin miktarı HPLC yöntemi ile tespit edilmektedir.