Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2011 yılında Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik, gıdalarda bulunan nitratları, mikotoksinleri, ağır metalleri, çeşitli kimyasal bileşikleri ve polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH) kapsamakta ve gıda maddelerinde bulunan bu tür bulaşanların en yüksek değerlerini açıklamaktadır.
Bulaşanlar derken, gıda maddelerine bilerek ilave edilmeyen ancak üretimi, işlenmesi, hazırlanması ve işleme tabi tutulması gibi bürün üretim aşamalarında ya da ambalajlanma, paketlenme, nakliye veya muhafazası edilme süreçlerinde çevresel bulaşma ile gıda maddelerine karışan hayvan tüyü veya böcek parçası gibi yabancı maddeler dışındaki her türlü madde kastedilmektedir.
Sözü edilen yönetmeliğin ekinde, gıda maddelerinde bulunan bulaşanların olması gereken en yüksek sınırları yer almaktadır. Ekin 2012 yılında ilave edilen sekizinci bölümü, melamin ve yapısal analogları ile ilgilidir. Gıda türlerine göre mg/kg olarak maksimum melamin limitleri şu şekilde açıklanmıştır:
Gıda (bebek formülleri ve devam formülleri hariç): 2,5
Bebek formülleri ve devam formüllerinin toz durumunda olanları: 1,0
Bebek formülleri ve devam formülleri için uygulanacak limit, melamin değeri 2,5 mg/kg’ı aşan ve cyromazine kullanımına izin verilen gıdalar için geçerli değildir. Bu gıdalarda melamin değeri cyromazine için izin verilen limiti aşmamalıdır.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, ambalaj malzemelerinin içeriğinde bulunan melamin ve yapısal analogların tayini çalışmaları kısaca LC-MS/MS adı verilen sıvı kromatografisi - kütle - kütle spektrometresi yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem, iyonları parçalamakta ve bunun sonucunda çoklu reaksiyon izleme tekniğini kullanmaktadır. Bu nedenle çok düşük derişimlerde bile güvenilir sonuçlar vermektedir. Bunun yanında LC-MS/MS yöntemi yüksek duyarlığa ve hassaslığa sahiptir ve çok maliyetli değildir. Ambalaj analizlerinde de kesin sonuçlar vermektedir.