Gıda güvenliğini sağlamak bakımından ambalaj teknolojisinde yaşanan yeniliklerden biri de yenebilir, biyobazlı fim ve ambalajlardır. Çevre problemleri konusunda duyarlılığın artması, doğal kaynakların gittikçe azalması ve besleyici değeri yüksek gıda ürünlerine daha fazla talep olması ile birlikte yenebilir ve yenilenebilir film ve ambalajlar daha fazla önem kazanmaktadır. Bu yeni yöntem ile ambalajlarda gaz geçişi, nem geçişleri ve sıvı ve katı yağ migrasyonuna karşı daha kesin sonuçlar alınmaktadır.
Yenebilir ambalaj mazlemelerinin en büyük avantajı gıda maddesi ile birlikte tüketilebilir olmasıdır. Bu durum gıdanın besleyici değerini arttırmakta ve gıdaların duyulara daha fazla hitap etmelerini sağlamaktadır. Ayrıca küçük parçalar halindeki gıda maddelerinin daha kolay ambalajlanmasına imkan vermektedir. Bu arada yenebilir ambalajlar antimikrobiyal ve antioksidan ajanları taşıma görevi yapmakta ve bunların yayılmalarını kontrol etmektedir.
Son yıllarda nanoteknoloji uygulamaları da gıda ambalaj sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Bu şekilde nano boyutta maddelerin kullanılması ile ambalaj özelllikleri geliştirilmiştir. Bu teknoloji sayesinde daha fazla gaz bariyeri, daha elastik yapı, darbelere karşı daha dirençli yapı, gerilim özelliklerinin ve termal özelliklerin geliştirilmesi sağlanmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği (Tebliğ no: 2013/34) yayınlanmıştır. Bu tebliğ eklerinde, yağlı gıdaların ambalajlanmasında kullanılan bazı plastik ambalaj malzemelerinin toplam migrasyon ve spesifik migrasyon miktarlarının tespit edilmesi çalışmalarında bitkisel yağ simulantının kullanılmasına izin verilmektedir.
Gıda sektöründe ambalaj çalışmalarında, tekrar kullanımlı malzemelerde toplam migrasyon analizleri önemli bir konudur. Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, tekrar kullanımlı ürünlerde bitkisel yağ simulantı kullanılarak toplam migrasyon analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır.