Plastik ambalaj malzemelerinin ve özellikle filmlerde malzeme cinsi ve katkı maddelerinin tayini için uygulanan kalite kontrol testleri arasında FTIR cihazları ile yapılan testler bulunmaktadır. Hem hammadde hem de son üründe FTIR veya otomatik titratör cihazları kullanılarak nitel ve nicel olarak malzeme tayini yapılmaktadır.
Ambalaj sektöründe, plastikler için en geniş kullanım alanı olan ve en uygun spektroskopik yöntem, infrared yöntemidir. FTIR spektrum cihazı organik bileşiklerin tespit edilmesinde kullanılmaktadır. İnorganik malzemelerin içeriği ise doğrudan polimerden hazırlanan plakada X-Ray spektrofotometre yöntemi ile tespit edilmektedir.Ya da analitik yöntemlerle miktar tayinleri yapılmaktadır.
FTIR kısaltması, Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi anlamına gelen İngilizce Fourier Transform Infrared Spectroscopy ifadesinin baş harflerinden oluşmuştur. FTIR spektroskopisi, bir tür kızılötesi titreşim spektroskopisidir. Bu yöntem ile, moleküler bağ yapıları analiz edilmekte ve katı, sıvı, gaz ya da çözelti durumundaki organik bileşiklerin aynı olup olmadığı ve yapıdaki bağların durumu ve bağlanma yerleri tespit edilmektedir.
Infrared yönteminde, moleküllerdeki kimyasal bağların eğilme, titreme, sallanma, bükülme ve benzeri hareketleri için gerekli olan enerji, infrared ışınların elektromanyetik enerjisinden soğurulmaktadır.
FTIR spektroskopisi yöntemi, kalite kontrol çalışmaları, malzeme testleri ve akademik araştırma ve çalışmalarda çok önemli bir yöntemdir. Bu yönteme, tekstil, boya, köpük ve sır gibi kaplama maddelerin analizlerinde de başvurulmaktadır.
FTIR yönteminde son yıllarda yeni gelişmeler yapılmış ve bu yöntemin uygulanabilirliği daha çok artmıştır. Bugün bu yöntem olmadan kompleks plastik yapıların ve malzemelerin analizlerini yapmak neredeyse imkansızdır.
Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, FTIR spektroskopisi yöntemi ile ambalaj maddelerinin ve mazlemelerinin herbiri için yapı tayinine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır.