Amnezik kabuklu deniz canlıları zehirlenmesi (ASP) grubu bu ismi, zehirlenme semptomlarından biri olan hafıza kaybından almaktadır. Amnezi hafıza kaybı demektir. Belleğin sorun yaşaması, bozukluğa uğraması durumuna amnezi hastalığı denmektedir. Bu toksinler ilk olarak Kanada’nın doğu sahillerinde bir adada mavi midye zehirlenmesi olayı yaşandığı ve birkaç insan öldüğü zaman fark edilmiştir. Domoik asit, sinir sistemi içinde bulunan, suda çözünebilen ve uyarıcı bir amino asit türüdür. Yüksek düzeyde insan vücuduna girdiği zaman, hafif olaylarda yaklaşık 3 sonra kusma, bulantı, karın bölgesinde kramplar ve ishale neden olmaktadır. Anca ağır vakalarda yüksek ağrı hissine, duyarlılık azalmasına, baş dönmesine, kısa süreli bellek kayıplarına ve halüsinasyonlar görmeye neden olmaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde, böbrek hastalarında ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ölümlere neden olabilmektedir.
Amnezik zehirlenmelerine en fazla midye ve deniz tarağı gibi kabuklu deniz ürünleri neden olmaktadır. Suda çözünebilen ve yüksek ısıya, pişirme ve dondurma işlemlerine karşı dayanıklı olan domoik asit için, Avrupa Birliği ülkelerinde 97/61/EEC sayılı direktif ile, insanlar tarafından kabul edilir üst sınırı 20 µg/g olarak belirlenmiştir.
Gelişmiş laboratuvarlarda biyotoksin analizleri kapsamında LC-MS/MS yöntemi uygulanarak Amnesic Shellfish Poison Grubu (ASP) zehirlenme analizleri ve kabuklu deniz ürünlerinde domoik asit (DA-f) analizleri yapılmaktadır. Sıvı kromatografisi - kütle - kütle spektrometresi olarak isimlendirilen bu yöntem kimyasal bir analitik yöntemdir ve kütle spektrometresinin kütle analiz yetenekleri ile sıvı kromatografisinin fiziksel ayırma özelliklerini birlikte kullanmaktadır.
Bu analizlerde, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar ve test yöntemleri esas alınmaktadır. Bu konuda dikkate alınan standart şudur:
TS EN 14176 Gıda maddeleri - HPLC metoduyla midyelerde domoik asitlerin tespiti