Maserasyon yöntemi, bitkisel yağ üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu yöntem ile üretilen bitkisel yağlar, diğer yollardan üretilen yağlara göre, etkisi daha zayıf olan yağlardır. Daha çok, üretim maliyetlerinin yüksek ve yağ veriminin düşük olduğu bitkilerden yağ elde etmek için kullanılan, oldukça ekonomik bir yöntemdir. Ancak etkisi düşük olduğu için çok da başvurulan bir yöntem değildir.
Ülkemizde maserasyon yöntemi ile en fazla üretilen bitkisel yağ Sarı Kantaron yağıdır. Sarı Kantaron bitkisi, özellikleri bakımından, maserasyon yöntemi için idealdir. Çünkü uçucu kantaron yağının içeriğinde, etkili ve tehlikeli olabilecek bileşenler bulunmaktadır ve doktor tarafından önerilmediği takdirde kullanılamamalıdır. Maserasyon yönteminde uçucu bileşenler kaybolmakta ve yerini daha zayıf bileşenler almaktadır.
Kantaron bitkisinin maserasyon yönteminde verimi, bitkinin yetiştiği bölgenin iklim koşullarına ve bitkinin özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak Sarı Kantaron yağı dışında maserasyon yöntemi ile elde edilen yağlar, pek önerilmemektedir.
Genel olarak maserasyon yöntemi ile yağ elde edilecek bitkiler çiçeklenme döneminin hemen başında hasat edilmekte ve uygun koşullarda üretim tesislerine aktarılmakta ve hemen işleme alınmaktadır.
Laboratuvarlarda gerçekleştirilen maserasyon tayini çalışmalarında, bu şekilde elde edilen tıbbi aromatik bitkisel yağlar hakkında bilgiler elde edilmektedir.
Ayrıca maserasyon yöntemine, kırmızı ve rose şarap üretiminde, üzümlerin çekirdek ve kabukları ile birlikte bekletilemesi sırasında renk, tanen ve diğer organik maddelerin oluşmasını sağlamak amacı ile de baş vurulmaktadır.
Bitkisel yağ üretiminde maserasyon özelliklerini tayin etmeye yönelik analizler, yetkili laboratuvarlarda fiziksel analizler kapsamında yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Aynı zamanda genel test yöntemlerine ve test kriterlerine uyulmakta ve bu şekilde güvenilir ve tarafsız sonuçlar elde edilmektedir.