Meyve gelişimini ve sonunda meyve iriliğini etkileyen, tozlanma, döllenme ve meyve tutumu başta olmak üzere birçok faktör bulunmaktadır. Farklı meyve çeşitlerinde, meyve gelişimini takip etmek için, meyvelerin tamamı veya farklı kısımları belli aralıklarla kontrol edilmektedir. Meyve gelişimi derken, meyvenin hacmi, ağırlığı, kuru madde miktarı, protein, yağ ve kül içeriğindeki farklılaşmalar ve bazı organik ve anorganik maddelerin meyvede birikimi gibi birçok özellik ifade edilmektedir. Meyvelerin eni ve boyundaki artışlar izlenerek meyvelerin büyümesi takip edilmektedir. Meyve gelişimi takip edilirken, aynı türden meyvelerin aynı gelişme periyodunda bulunmalarına dikkat edilmektedir. Aslında yumuşak çekirdekli meyve çeşitleri ile sert çekirdekli meyve çeşitlerinde de meyve gelişimi farklıdır.
Meyve gelişiminde çeşitlerine göre farklılıkların olması, ekolojik koşullar, iklim koşulları ve yılların etkisi de meyve gelişiminde önemli faktörlerdir. Bütün bu faktörler meyve ağırlığını doğrudan etkilemektedir.
Yeyüzünde yenilebilir 150 meyve çeşidinden 90’ının ülkemizde yetişiyor olması büyük bir imkandır. Ülkemiz meyve üretimi alanında dünyanın en şanslı ülkelerinden biridir. Her mevsim her bölgede her çeşit meyve üretilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu konuda destek vermektedir. Ancak ülkemiz, dünya meyve üretiminin sadece yüzde üçünü karşılıyor. Meyvecilik yatırımları hızla büyüyor, sadece geleneksel çiftçiler değil, büyük firmalar da meyvecilik yatırımları yapıyor. Ancak sadece üretimin artması değil, kaliteli üretimin de olması gerekmektedir. Kalite konusunda en göz çarpan özellik, meyve ağırlığı oranıdır. Lezzeti yanında meyvelerin dolgun ve etli olması da gerekiyor.
Meyve ağırlığı oranını tayin etmeye yönelik analizler, yetkili laboratuvarlarda fiziksel analizler kapsamında yapılmaktadır. Bu analizler sırasında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel test yöntemlerine uyulmaktadır. Bu şekilde laboratuvarlar, güvenilir ve tarafsız sonuçlar elde etmektedir.