EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Gdo Miktar Tayini (Herbir Gen Bölgesi Için)

Avrupa Birliği ülkelerine gönderilecek gıda ürünleri ve yemlerin kalitesi ve hijyen koşulları konusunda bir takım standartlara uyulması gerekmektedir. Hem bu standartların sağlanması hem de ülkemizdeki tüketicilerin sağlıklarının korunması bakımından devlet tarafından denetimler yapılmakta ve gerekli durumlarda yaptırımlar uygulamaktadır. Bu noktada laboratuvarlara büyük sorumluluklar düşmektedir.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar, kendi var oldukları doğal koşullarda değil, üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda genetik değişikliğe uğramış ürünlerdir. GDO konusu günümüzde bilim adamları arasında tartışma konusudur. Bir kısmı zararsız olduğunu savunmakta, bir kısmı ise kesin olarak zararlı olduğunu iddia etmektedir. Bu nedenle duyulan şüpheler üzerine Avrupa Birliği ülkeleri bazı sınırlamalar getirmek zorunda kalmıştır. Bilim adamlarının endişeleri, GDO’lu ürünlerin besin değerlerinin düşük olduğu, genetik değişimin ürünlerde zehirlenme etkisi yaratabileceği, orijinal ürün popülasyonlarının yok olabileceği, biyolojik çeşitliliğin azalacağı, geri dönüşün olmayacağı bir noktaya gelinebileceği noktalarında yoğunlaşmaktadır. Yapılan çalışmaların birçoğu, bilim adamlarının bu görüşlerini doğrular nitelikte çıkmaktadır.

GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların ürünlerinin tüketilmesi ile insanlar bundan zarar görmektedir. Diğer yandan GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan sağlanan ürünlerin besleyici değerleri GDO’suz ürünlere göre daha düşüktür. GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların vücut fonksiyonları bozulmaya başlamıştır. Bu yemler hastalıklara karşı antibiyotiğe dirençli bakteri oluşturmaktadır. Böyle olunca hastalıkların iyileşme süreleri de olumsuz etkilenmiştir. Bütün bu gerçekler yüzünden ürünlerde GDO miktar tayini çalışmaları gititkçe önemsenmeye başlanmıştır.

Gelişmiş laboratuvarlarda GDO analizleri kapsamında herbir gen bölgesi için GDO miktar tayinine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

TS EN ISO 24276 Gıdalar - Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve türevlerinin tespiti için analiz yöntemleri - Tarifler ve genel kurallar
TS EN ISO 21569 Gıda maddeleri - Genetik olarak modifiye organizmalar ve türevi ürünlerin tespiti için analiz yöntemleri - Nükleik asit temelli yöntemlerin kalitesi