Gelişmiş laboratuvarlarda gerekleştirilen genetiği değiştirilmiş organizma analizleri, temelde insan sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. GDO çalışmaları, bitkilerin genetik özelliklerinin değiştirilmesi, bitki DNA’sının laboratuvar ortamında başka bir kaynaktan, örneğin bir mikroorganizmadan özel bir gen aktarılarak değiştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ülkemizde hayvan yemlerinde, genetiği değiştirilmiş organizmalardan biri veya birkaçı, toplamda en az yüzde 0,9 oranında olmak zorundadır. Bu sınırı aşan yemler GDO’lu olarak kabul edilmektedir. Gıda maddelerinin ise GDO’lu olmasına izin verilmemektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik esaslarına göre, genetiği değiştirilmiş gıda madddelerinin onay alınmadan piyasaya verilmesi, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretilmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı şekilde bu ürünlerin kullanılması veya kullandırılması, Biyogüvenlik Kurulu tarafından onay verilen amaç ve alan dışında kullanılması ya da bebek mamaları, devam mamaları ve devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ilave gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
Genetiği değiştirilmiş tip, çeşit ve event tanımları, transgenik bitkilerin elde edilmesinde kullanılan, tek bir bitki hücresinde yer alan spesifik DNA bölgesini ifade etmektedir. Transgenetik, biyoteknolojik yöntemlerle kendi türü dışında bir türden gen aktarılarak belli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan veya mikroorganizmalara verilen isimdir.
Laboratuvarıda GDO analizleri kapsamında 35S, NOS veya FMV tarama sonuçları negatif çıkarsa, bitki spesifik tarama işlemi yapılarak sonucun pozitif çıkması durumunda soyadan 5, pamuktan 3, toplamda 8 türde tarama ve miktar analizleri yapılmaktadır. Bu sekiz türde tip belirleme ve miktar tayini çalışmaları Bakanlık tarafından onay verilmiş labortauvarlarda yapılmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda GDO analizleri kapsamında herbir gen bölgesi için GDO tip tayini analizleri (event spesifik) yapılmaktadır. Bu test çalışmalarında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.