EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Boyar Madde Analizi - Löko Kristal Viyole (Lc-Ms/ms)

Gram boyama tekniği, bakteri çeşitlerinin ayrılmasında kullanılan mikrobiyolojik bir boyama yöntemidir. Bu teknik ile bakteriler kolayca tanımlanmakta ve sınıflandırılmaktadır. Gram boyama tekniği ile boyanan bakterlerin verdiği tepkiler, gelişme bakımından yakınlık gösteren bakteri grupları ile ortak özelliktedir. Özellike ilaç kullanımında bakterinin tanınması önemli bir konudur. Antibiyotiklerin bir kısmı, bilhassa gram pozitif bakterileri etkilerken, bir kısmı daha çok gram negatif bakterileri etkilemektedir.

Gram negatif bakteriler, gram boyama işlemleri sırasında kristal viyole boyasını tutmayan bakterilerdir. Gram negatif bakteriler mavi rengini kaybederken, gram pozitif bakteriler, alkolle yıkandıktan sonra bile mavi rengi tutmaya devam etmektedir. Bu yüzden gram pozitif bakteriler, gram boyama sürecinden geçtikten sonra mikroskop altında çok siyaha çalan mavi ve mor renk alan bakterilerdir.

Balık çiftliklerinde balıklara bir takım kimyasal maddeler ve yemler verilmektedir. Bunlar arasında balık yumurtalarının, bakteriler, mantarlar, çeşitli virüsler ve parazitlere karşı güçlü olabilmesi için verilen kristal viyole kimyasal bileşiği de bulunmaktadır. Yeni yasal düzenlemeler ile daha önce yaygın olarak kullanılan malaşit yeşili bileşiği yasaklandıktan sonra bugün etkili bir dezenfektan olarak kristal viyole bileşiği kullanılmaktadır.

Malaşit yeşilinde olduğu gibi kristal viyole bileşiği de metobolizma tarafından iki farklı forma çevrilmektedir. Hücre zarlarından hızlıca geçerek hücre içine girdiğinde, löko kristal viyole adı verilen başka bir forma dönüşmektedir.

Laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında su ürünlerinde, löko krital viyole boyar madde analizleri yapılmakta ve bu analizlerde LC-MS/MS yöntemi kullanılmaktadır. Sıvı kromatografisi - kütle spektrometresi olan olarak tanımlanan bu yöntem, kütle spektrometresinin kütle analiz yetenekleri ile sıvı kromatografisinin fiziksel ayırma özellikleri biraraya getirilen bir kimyasal analitik yöntemidir. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır.