Etil alkol, ya da daha bilinen ismi ile etanol, saf hali berrak ve renksiz olan, aynı zamanda kendine özgü bir kokusu olan kimyasal bir bileşiktir. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. Termometre sıvılarından bütün alkollü içeceklere kadar etil alkol kullanılmaktadır. Ayrıca çok iyi bir çözeltidir ve parfümlerin üretiminde de kullanılmaktadır. Genel olarak bütün alkollü içeçecekler ne kadar zararlı ise etil alkol de insan sağlığı açısından o kadar zararlıdır. Beyinde yarattığı hasarlar yanında, görme bozuklukları, uyku bozuklukları ve mide rahatsızlıkları, etil alkolün insan vücuduna verdiği başlıca zararlardır.
Genelde metil aklol ile karıştırılan etil alkol, bitki ve meyvelerde bulunan şeker fermante edilerek üretilir. Metil alkol ise odunun damıtılmasıyla üretilir. Ancak metil alkol öldürücü bir zehirdir. Kolay elde edildiği ve ucuz olduğu için sahte içki üretiminde metil alkol kullanılmaktadır.
Etil alkole bitkisel alkol dendiği de olmaktadır. Etil alkol, bakterilere karşı etkilidir ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Yüzde 70’lik solüsyonları ise antiseptik olarak kullanılmaktadır.
Gaz kromatografisi (GC) yöntemi, kimya alanında gazların ve uçucu maddelerin analizleri ve ayrılmasında başvurulan ve etil alkol tayini çalışmalarında da tercih edilen uygun bir yöntemidir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler çerçevesinde etil alkol tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara uyulmaktadır. Etil alkol tayininde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS 1890 Mutlak etil alkol
TS 4204 Sanayide kullanılan etil alkol - Deney metotları – Genel
TS 4339 Sanayide kullanılan etil alkol - Deney metotları - Metanol tayini - Kolorimetrik metot
TS 4300 Sanayide kullanılan etil alkol - Deney metotları - Orta miktarda bulunan karbonil bileşiklerinin tayini - Titrimetrik metot