Hidrojen peroksit, soluk mavi renkte, sulandırıldığı zaman renksiz olan kimyasal bir bileşiktir. Oldukça güçsüz bir asittir ve çok etkin oksitleme özelliği bulunmaktadır. Bu bileşik halk arasında genel olarak oksijenli su olarak bilinmektedir. İki önemli özelliği bulunmaktadır: beyazlatıcı ve dezenfektan olması. Bu iki özelliğinden de çok sayıda sektörde faydalanılmaktadır. Kağıt sektöründe kağıtları beyazlatmak için, sağlık sektöründe, roket yakıtı üretiminde, diş macunları ve saç boyaları yapımında hidrojen peroksit kullanılmaktadır.
Gıda sektöründe hidrojen peroksit kullanımı ise çok dikkat gerektiren ve kısıtlamaları olan bir konudur. Hidrojen peroksit gıda ile birlikte insan vücuduna girdiğinde, güçlü oksitleyici etkisi yüzünden ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır. Bunun yanı sıra hidrojen peroksit gıda ile temas ederse, gıda maddesinde bulunan organik bileşikler ile hemen tepkimeye girmekte ve kanserojen etki göstermektedir.
Genel olarak insanlar bu maddenin sadece su ve oksijene dönüştüğünü ve geride bir şey bırakmadığını düşünürler, ancak bu bilgi doğru değildir. Gerçekten geride hidrojen peroksit kalmaz ama bıraktığı serbest radikaller de zararlı maddelerdir. Ancak güçlü dezenfektan etkisi yüzünden bazı durumlarda gıda sektöründe kullanımına sınırlı olarak izin verilmektedir.
Ülkemizdeki gıda maddeleri ile doğrudan temas etmesi halinde hidrojen peroksit kullanımı kesinlikle yasaktır. Bazı ülkeler tarafından sadece taze meyve ve sebzelerin yüzey dezenfeksiyonunda yüzde 1’lik konsantrasyonda kullanımına izin verilmektedir.
Gıda sektöründe hidrojen peroksidin iki önemli özelliğinden yararlanılmaktadır: dezenfekte etmek ve oksitlemek. Kuru incir işlenirken ne yazık ki oksitleme özelliğinden yararlanılmakta ve incirlerin beyazlaması sağlanmaktadır. Bu yoldan kalitesi düşük esmer renkli incirler beyazlatılıp daha kaliteli gösterilmektedir. Bu da hasız rekabet yaratmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında enzimatik yöntem ile kuru incirde hidrojen peroksit analizleri yapılmaktadır.