Kloratlar, genelde klorik asitin tuzlarıdır. Klorat molekülleri organik bileşikleri kolaylıkla oksitleyebilirler. Bu yüzden kimyasal olarak zararlı bileşiklerdir. En fazla bilinen klorat türleri sodyum klorat, potasyum klorat ve magnezyum klorattır. Bugün klorat, yerini perklorata bırakmış durumdadır.
Sodyum klorat genelde yabani otların öldürülmesinde kullanılmaktadır. Keza mısır, biber, keten, kuru fasulye, soya fasulyesi, pirinç ve ayçiçeği için hem yaprak dökücü hem de kurutucu olarak kullanılır. Ayrıca evlerde su artırma cihazlarında suyu filtrelemek amacı ile de kullanılır. Sodyum kloratın bir kullanım alanı da gıda sektöründe dezenfektan olarak kullanılmasıdır.
Potasyum klorat da sodyum klorat gibi kuvvetli bir oksitleyicidir. Suyun sertliğine neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının sudan uzaklaştırılması için kullanılmaktadır. Ayrıca gübre yapımnda da kullanılmaktadır. Uzun süre solunduğu takdirde ya da vücuda 5 gramdan fazlası alındığı takdirde potasyum klorat zehirlenmesi görülebilir. Potasyum klorat kuvvetli bir yükseltgeyicidir. Şeker gibi yanıcı organik bileşikler ile bir araya geldiğinde kuvvetli bir tepkime gerçekleşir. Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 yılında çıkarılan genelge ile, baharatçılarda, aktarlarda ve benzeri yerlerde satılması sakıncalı ve tehlikeli olan maddeler arasında potasyum klorat da sayılmıştır.
Magnezyum klorat, klorik asitin magnezyum tuzudur. Bu kimyasal bileşik de bütün kloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal analizler arasında sularda klorat tayini çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uyulmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan standartlardan birkaçı şunlardır:
- TS ISO 10304-4 Su kalitesi - Sıvı iyon kromatografisi ile çözünmüş anyonların tayini - Bölüm 4: Az kirlenmiş sularda çözünmüş, klorat, klorür ve klorit tayini
- TS EN 15028 Kimyasallar - İçme ve kullanma sularının arıtımında kullanılan kimyasal maddeler - Sodyum klorat