Hepatit A, son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir virüs hastalığıdır. Genelde halk arasında sarılık olarak bilinmektedir. Karaciğere yerleşen ve bu organı tahrip eden bu virüs, her yıl dünyada bir buçuk milyon insanın hastalanmasına neden olmaktadır. En iyi tedavi yöntemi sağlıklı beslenmedir.
Zaman zaman ihracat ürünleri ile ilgili olarak kötü haberler çıkar. Örneğin, ülkemizden gönderilen dondurulmuş ve yarı kurutulmuş domateslerde Hepatit A virüsüne (HAV) rastlandığı iddia edilir. İhracat yapılan ülkeler bu ürünleri nasıl test ve analizlerden geçiriyorsa, ülkemizde de laboratuvarlarda benzer test ve analizler gerçekleştirilmektedir. Resmi makamlar düzenli denetimler yanında, bu tür ortaya atılan iddialar üzerine de ilgili firmaları denetim altına almaktadır. Bu test ve analizler üretim süreçlerindeki bütün kritik kontrol noktaları tespit edilerek gerçekleştirilmektedir. Çalışanların hepatit A testleri yanında, üretim alanlarından alınan toprak örnekleri, sulamada kullanılan su örnekleri, işletmelerin kullandığı sular ve işlenmiş ürünlerden alınan örnekler, mikrobiyolojik kriterler ve ilgili standartlar çerçevesinde test ve analizlere tabi tutulmaktadır.
İnsanlar yüzyıllardır gıdaları kurutarak saklamaktadır. Bu yöntemde gıdaların nemi düşürülerek mikrobiyolojik bozulmanın önüne geçilmektedir. Son zamanlara geliştirilen yarı kuru ürünlerin özellikleri taze ürünlere daha fazla benzemekte ve daha yumuşak olmaktadır. Bu ürünlerin en büyük avantajı tüketilmeye hazır olmalarıdır. Yarı kurutulmuş gıdaların su değerleri, kuru gıdalara göre daha fazladır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında kuru ve yarı kuru domateslerde hepatit A virüsü tespiti çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan standartlardan birkaçı şunlardır:
- TS TS 3926 Kurutulmuş domates
- TS 11728 Hazır kuru çorbalık – Domates