Gıda sektöründe, katkı maddeleri ve çeşitli modifiye edici kimyasal maddeller kullanılarak polimer performansı geliştirilmektedir. Kimya alanında yaşanan gelişmeler gıda sektöründe proses ve performans alanlarında birçok sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır. Polimer katkı maddeleri ve gıda düzenleyicileri bu anlamda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu maddeler süreçlerde ve ürünlerde karşılaşılan güçlükleri aşmaya yardımcı olmaktadır.
Bugün katkı maddeleri ve düzenleyiciler yelpazesi oldukça geniştir. Örneğin hem besleyici, hem daha sağlıklı, hem de daha güvenilir gıdaların üretilmesi için çok farklı gıda bileşenleri bulunmaktadır. Bu ürünler bir yandan gıda ürünlerinin sağlık yönünden içeriklerini ve raf ömürlerini geliştirirken, bir yandan da gıda ürünlerinin kalitesini artırmaktadır. Bu anlamda vücudun bağışıklık sistemi, kemik yapısı ve sindirim sisteminin etkinliğini yükseltirken, aynı zamanda gıdaların lezzet ve yapısından hiç ödün vermeden, şeker, tuz ve yağ içeriklerini düşürmeye destek olmaktadır. Örneğin soya bileşenleri, kalp dostu protein kaynağıdır.
Tüketiciler bugün sağlık konusunda daha bilinçlidir ve sağlıklı olmak için bu tür gıda takviyesi bileşenlerine daha fazla yönelmektedir. Probiyotik, prebiyotik lif, betain, ksilitol ve laktitol bileşenleri, sağlığı destekleyen ürünlere örnektir. Özellikle soya ürünleri, klinik beslenmede ve enerji içeceklerinde sağlık ve zindeliği arttırmaktadır. Soya lesitini, hücre zarları ve bellek üzerinde etkilidir.
Etil asetat, genelde çözücü ve seyreltici olarak kullanılan, zehirleme etkisi çok düşük, hoş kokulu bir kimyasal bileşiktir. Kahvede ve çaydaki kafeini uzaklaştırma gücü vardır. Şekerlemelerde ve bazı meyvelerde kullanılmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında maksimum ekstrakte edilebilen fraksiyon çalışmalarında etil asetat ekstraksiyonu da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır.