Malik asit bir meyve asidi türüdür. Birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan malik asit organik bir bileşiktir. Genel olarak olgunlaşmamış meyvelerde bulunmaktadır. Malik asit en fazla elmada bulunmaktadır. Elmanın, ısırıldığı zaman ağızda bıraktığı hoş ve ferahlatıcı tadın nedeni malik asittir. İnsan vücudunda hücre metabolizmasının temel bileşenlerinden biridir. Akıcı ve kalıcı bir aroması olan malik asit, içeceklerde ve şekerlemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından da malik asit yararlı bir bileşiktir. Enerji üretimi yanında malik asit, kasların yorgunluğunu alır, bazı metallerin zehirleme etkisini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalbin düzgün çalışmasını sağlar ve cilde sıkılık verir.
Malik asit, elma asidi olarak da adlandırılmaktadır. Malik asitin vücuda alınmasında günlük herhangi bir limiti yoktur. Hayvanlara verildiği zaman malik asit işkembedeki asit oranı dengelemektedir ve hayvanların yem tüketimlerini arttırmaktadır. Büyük baş hayvanlara, örneğin 350 kilo için 35 gram malik asit önerilmektedir.
Malik asit farklı aroma maddeleri kolayca uyum sağlayabilmektedir. Ayrıca damakta kalıcı bir tad bıraktığı için ve kolay çözünebildiği için içecek sektöründe çok fazla kullanılmaktadır. Malik asidin bir kullanım amacı da bu ürünlerin raf ömürlerini uzatmasıdır. Gıda sektöründe içecekler dışında kabartıcı ürünler ve konsantre içeceklerde koruyucu amaçlı olarak, konservelerde kontrollü pH değeri elde etmek ve esmerleşme süresini geciktirmek için, süt ürünleri ve bira üretiminde tortu oluşumunu düşürmek için, sert şeker üretiminde parlaklığı ve berraklığı arttırmak için ve diyet ürünlerinde tatlandırıcıların etkisini güçlendirmek ve damaktaki etkiyi azaltmak için malik asit kullanılmaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında malik asit tayini yapılmaktadır. Bu çalışmalarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünya genelinde kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır.