sahiptir. B3 Vitamini, insan vücudunda serbest halde bulunmaz. İnsan vücudunda ve bağısaklarda niasin ve niasinamide dönüşür. İnsan dokularında ve bitkilerde oldukça yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Diğer B vitaminleri gibi bir kısım tahıllarda da bol miktarda bulunmaktadır. Buğday, bulgur, pirinç, fasulye, nohut, mercimek gibi gıdalarda, bazı yeşil sebzelerde, ve hayvansal gıdalarda B3 vitamini bulunmaktadır. Standartlara göre erişkin insanlarda nikotinamid gereksinimi 15-25 mg arasındadır.
Nikotinamid ve nikotinik asit ince bağırsaklarda emildikten sonra kana karışmaktadır. Niasin gereksinimi metabolizmanın hızlandığı durumlarda artmaktadır. Amerika’da una niasin ilave edilmesi yasal bir zorunluluktur. Niasin katkı maddesi gıdalara genelde beslenme amacıyla ilave edilmektedir. Niasin, depolama sırasında meydana gelen renk değişimlerini önlemek için etlerde de kullanılmaktadır.
Niasin (nikotinik asit), amidi olan niasinamid (nikotinamid) ile birlikte vitamin etkisi göstermektedir. Niasin ve niasinamid, vücutta birbirlerine dönüşebilmektedir.
Kümes hayvanları ve sakatat etlerde niyasin miktarı boldur. Yeşil yapraklı sebzelerde ve tahıllarda ise sınırlıdır. Bu açıdan tam buğday unlu tahıllar arasında ön sıradadır. Süt, süt ürünleri, yumurta ve deniz ürünleri de bu açıdan zengindir.
Bu arada niasin ve niasinamid tüketimi normal seviyelerde olan insanlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin çok düşük olduğu saptanmıştır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler arasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak niasinamid (nikotinamid) tayini çalışmaları yapılmaktadır. HPLC yöntemi oldukça duyarlı bir yöntemdir ve uçucu olmayan ya da sıcaklıkta kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında hassas sonuçlar vermektedir. Bu analizlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara, analiz yöntemlerine ve test kriterlerine uyulmakta ve laboratuvarlarda güvenilir ve tarafsız bir hizmet verilmektedir.