Salisilik asit, renksiz ve kristalimsi yapıda bir organik asittir. Suda çok az çözünür, ancak alkolde çözünebilir. Sebzeler ve meyveler salisilik asidin doğal kaynaklarıdır. Özellikle çilek, böğürtlen ve kiraz gibi meyvelerde bu organik bileşik boldur. Bazı ot ve baharatlarda da çok rastlanan salisilik asit, etlerde, kümes hayvanlarında ve balıklarda hiç yoktur.
Eczacılık sektöründe salisilik asit, ateş düşürücü etkisi olan ilaçlarda ve aspirin yapımında kullanılmaktadır. Salisilik asit ayrıca parfümeri yapımında ve boyarmadde üretiminde ara madde olarak kullanılmaktadır.
Salisilik asit, gıda sektöründe gıda maddelerinin ve içeceklerin uzun süre dayanmalarını sağlamak amacıyla içine koruyucu madde olarak ilave edilmektedir. Aslında bu şekilde kullanımı yasal düzenlemeler ile yasaktır. Ancak buna rağmen hidrojen peroksit, sodyum karbonat, borik asit ve salisilik asit, gıda ürünlerinde koruyucu madde olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne dayanılarak çıkarılan gıda tebliğlerinde ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlarda, gıda koruyucu maddeleri ile ilgili kriterler ve sınırlar tespit edilmiştir ve yetkili laboratuvarlar tarafından bu yönde test ve analiz çalışmaları yapılmaktadır.
Tüketicilerin sağlığını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri olan gıda katkı maddelerinde yapılan sahtecilik, bütün yasal düzenlemelere, denetimlere ve çeşitli yaptırımlara rağmen önü bir türlü alınamayan bir konudur. Gıda katkı maddelerine sadece kullanımda insan sağlığının korunması ilkesi ile izin verilmektedir. Bugün bilim ve teknolojinin imkanları dahilinde yoğun araştırmalar yapılmakta ve gıda katkı maddelerinin kullanımında sıkı denetimler uygulanmaktadır.
Laboratuvarlarda, gıda ürünlerinde ve içeceklerde salisilik asit tayini yapılmaktadır. Bu test çalışmalarında genelde yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemine (HPLC) başvurulmaktadır. Ayrıca mevcut yasal düzenlemelere ve yayınlanan standartlara ve analiz yöntemlerine de uyulmaktadır.