Sitrik asit ekşi meyvelerin hemen hemen hepsinde bulunan organik bir bileşiktir. Başta limon ve turunçgiller olmak üzere kivi, çilek ve birçok meyvede doğal olarak bulunmaktadır. Ticari olarak, bir şeker kaynağı olan melasın bir küf tarafından fermente edilmesi ile üretilmektedir. Melas, küf tarafından kullanılarak sitrik asite fermente edilmektedir.
Gıda sektöründe koruyucu katkı maddesi olarak E330 kodu verilen sitrik asit kullanılmaktadır. Sitrik asidin buradaki görevi asitlik düzenleyicidir. Gıda maddesinin pH değerini düşürmekte ve bakterilerin uzaklaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda pH değişimine bağlı olarak, reçellerde ve marmelatlarda kıvam artışı sağlamakta ve proteinlerin stabilizasyonunda etkili olmaktadır. Sitrik asit ayrıca meyvelerde ve meyveli ürünlerde antioksidan aktiviteyi düşürmekte ve enzimatik kararmayı azaltmaktadır.
Sitrik asit vücut hücrelerinde bulunan normal bir bileşiktir. Vücutta kolayca parçalanabilir. Yapılan araştırmalarda kansere neden olduğu saptanmamıştır. Asitli meyvelere karşı hassasiyeti olan kişiler, sitrik asit içeren ürünleri rahatça tüketebilirler, çünkü sitrik asit meyveden değil şekerden elde edilmektedir. Günlük kullanımı ile ilgili herhangi bir sınır tespit edilmiş değildir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, insan sağlığını ve tüketici haklarını göz önünde bulundurarak, gıda katkı maddelerinin listesini vermiş ve kullanım koşullarını açıklamıştır. Burada E330 kodu ile sitrik asit de gıda katkı maddeleri arasında sayılmıştır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal analizler kapsamında spektrofotometrik yöntem ile de sitrik asit analizleri yapılmaktadır. Bu yöntem, atom, molekül veya iyonların, bir enerji düzeyinden diğerine geçerken emilen veya yayılan elektromanyetik ışın dalgalarının ölçülmesi esasına dayanmaktadır. Bu analizlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uyulmakta ve laboratuvarlarda güvenilir ve tarafsız bir hizmet verilmektedir.