Sorbik asit, gıda maddelerinde küf ve maya gelişimini kontrol etmek amacı ile yaygın olarak kullanılan bir koruyucu katkı maddesidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde E200 kodu ile sorbik asit de gıda katkı maddeleri arasında sayılmıştır. Doymamış yağ asidi olan sorbik asit beyaz renklidir ve keskin olmayan özel bir kokuya sahiptir. Farklı çözünürlük özelliklerine sahip oldukları için geniş bir uygulama alanına sahiptir. Gıdada bulunan sorbik asit yapısı bozulursa, gıdanın mikrobiyolojik özellikleri etkilenmektedir.
Benzoik asit, benzoin reçinesinden elde edilen ve gıda üretiminde kullanılan çok güvenli katkı maddelerinden biridir. Kristal yapıda, katı, renksiz ve toz şeklinde olan benzoik asit, yukarıda sözü edilen tebliğde E210 kodu ile gıda katkı maddeleri arasında sayılmıştır. Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında benzoik asitin mayalanma ve küflenmeye karşı etkili olduğu farkedilmiş ve gıda sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Benzoik asit doğada birçok bitki ve hayvanda bulunmaktadır.
Sodyum benzoat, bir tuz türevidir. Benzoik asitin sodyum bikarbonat, sodyum karbonat veya sodyum hidroksit ile nötrleşmesi ile elde edilen bir gıda katkı maddesidir. Doğada doğal olarak bulunmaz. Yukarıda sözü edilen tebliğde E211 kodu ile gıda katkı maddeleri arasında sayılmıştır.
Potasyum sorbat gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen tek organik asittir. Gıdalarda sodyum benzoattan daha uygun bir koruyucu maddedir. Her çeşit gıda ve içecekte kullanılmaktadır. Gıdalarda küf, maya ve birçok bakteriye karşı etkilidir. Ayrıca insan sağlığı açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Yetkili laboratuvarlarda, yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile (HPLC), sorbik asit ve benzoik asit ve esterleri (sodyum benzoat ve potasyum sorbat ve benzerleri) analizleri yapılmaktadır.