Susam tanelerinden üretilen susam yağı bir bitkisel yağdır. Günümüzde dünya mutfaklarında bir lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Susam bitkisi Afrika’dan dünyaya yayılmıştır ve genelde sıcak iklimlerde yetişmektedir. Susam, tahinin ana maddesidir. Susamın bileşiminde protein, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri bulunmaktadır. Susamın hemen hemen yarısı yağdır ve bu yağ genelde yemeklik olarak tüketilmektedir. Yağı çıkarıldıktan sonra kalan posa hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. İnsan sağlığı bakımında çok önemli bir gıda olan susam yağı, günümüzden beş bin yıl öncesinde bile bilinen ve kullanılan bir gıdadır.
Susam yağının afrodizyak etkisi yaptığı ve cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda bir enerji kaynağıdır ve bedensel yorgunluğu giderir. Keza antioksidan özelliğine sahiptir ve yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Ayrıca kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatır ve kansere karşı koruyucu görev yapar. Susam yağı bayanların ileri yaşlarda genel problemi olan kemik erimesini de geciktirmektedir. İçeriğinde bol miktarda Omega 6 ve ve Omega 9 bulunduğu için çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminde önemli bir yere sahiptir.
Bunca yararlarına karşın susam yağı, doymamış yağ grubunda olsa bile aşırı tüketilmesi halinde kilo almaya ve bir takım bağışıklık problemlerine neden olabilir. Ayrıca içerdiği kompleks protein yapı yüzünden hassas bünyeye sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. Doğrusu aşırıya kaçmadan dengeli beslenmeye özen göstermektir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal gıda analizleri kapsamında susam yağı aranması çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara ve analiz yöntemlerine uyulmaktadır. Susam yağı aranması konusunda başvurulan standart şudur:
- TS 5044 Hayvansal ve bitkisel yağlar - Susam yağı aranması
Bu standart, modifiye edilmiş Villavecchia yöntemi ile yemeklik yağlarda susam yağının aranması çalışmalarını kapsamaktadır.