Tokoferol, yani bilinen adıyla E vitamini, yağda eriyen, ısıya ve ışığa duyarlı bir vitamindir. Ultraviyole ışınları karşısında kolayca bozulur. E vitamini insanlarda ve hayvanlarda damar ve hücre sağlığı açısından çok yararlı bir vitamindir. Normal koşullarda E vitamini eksikliğine pek rastlanmaz. Düzenli beslenme ile vücut yeterli E vitaminini kolayca alır. Bitki tohumları, tohum yağları, lahana ve yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, fındık, ceviz, ton balığı, yumurta sarısı, domates ve patates, E vitamini içeren besinler arasındadır. Günde bir avuç fındık yemek, vücudun tokoferol ihtiyacını karşılamak açısından yeterlidir.
Tokoferol aynı zamanda antioksidan özelliktedir. Doymamış yağ asitlerini oksitlenmeye karşı korur ve damarlarda akışkanlık sağlayarak damar tıkanıklıklarını önler. Aynı zamanda hücrelerin sağlığını korur, yenilenme süreçlerini destekler, ancak normal olmayan hücre üremesine engel olur, yani kansere karşı koruyucudur.
Aslında tokoferol, bütün metil tokolleri gösteren bir gruptur. Bunların bir kısmı E vitamini aktivitesi göstermektedir. Birçok tokoferol yalıtılmıştır. Sadece dört tanesi E vitamini aktivitesi göstermektedir: alfa, beta, gamma ve delta tokoferol. Bunların içinde alfa tokoferol biyolojik bakımdan en aktif olandır. Delta tokoferol ise antioksidan olarak en aktif şeklidir. Tokoferoller bitkisel yağlarda ve buğday tohumunda çokça bulunmaktadır, ancak kimyasal yöntemlerle sentetik olarak da üretilmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ekinde açıklanan gıda katkı maddeleri arasında tokoferoller de bulunmaktadır. Bunların E kodları şu şekildedir:
- E 306 Tokoferolce zengin ekstrakt
- E 307 Alfa tokoferol
- E 308 Gama tokoferol
- E 309 Delta tokoferol
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal gıda analizleri kapsamında tokoferol miktarı tayin çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uyulmaktadır.