Anetol, çoğu bitki ve çiçeklerde bulunan esans yağlarının başlıca bileşiklerinden biridir. Diğer esans yağları gibi, gıdalara tatlandırıcı katkısı olarak kullanılmaktadır. Sentetik yollardan da elde edilen esans yağı bileşikleri ve bunların türevleri, gıda sektöründe tatlandırıcı katkı maddeleri yanında parfümeri ve kozmetik alanında da kullanılmaktadır.
Anetol, anasonun, rezenenin ve diğer birçok bitkinin uçucu yağlarında bulunmaktadır. Bu ismi, çok az miktarda bulunduğu dereotundan almıştır. Anetol bileşiği en fazla sakızlarda ve anasonlu alkol ürünlerinde (rakıda), lezzet vermesi için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, meyankökü kullanılan şekerlemelerde, balda, fındıkta ve bir kısım baharatlarda da kullanılmaktadır. Temizlik sektöründe deterjanlara, deodorantlara ve sabuna hoş koku vermesi için de anetol kullanılmaktadır. Anetol suda çözünmemekte veya çok az çözünmekte, ancak alkol ve yağda kolayca çözünmektedir.
Rakının aromasını oluşturmada esas rol oynayan anason eteri yağı, başlıca iki bileşikten oluşmaktadır: normal sıcaklıkta katı olan anethol ve sıvı olan estragol. Rakı üretiminde anason tohumları kullanılmaktadır. Ancak kullanılan miktar rakının türüne ve anasonun kalitesine bağlı olarak değişmektedir (genelde yüzde 6-10 arasındadır).
Anason eteri yağında bulunan trans anetol ve estragol bileşikleri, bulundukları miktarlara göre rakı kalitesinde etkili bileşiklerdir. Anason eteri yağının yüzde 90’a yakın bir kısmını anetol bileşiği oluşturmaktadır. Baharata benzer, karakteristik anason kokusunda ve çok tatlı bir sıvıdır. Estragol ise anetol bileşiğinin bir izomeridir. Oda sıcaklığında sıvı olan estragol bileşiği, anason gibi kokar ancak tadı anasona benzemez.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal gıda analizleri kapsamında, rakı ve benzeri içkilerde bulunan trans anetol, estragol ve benzer uçucu bileşenlerin analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uyulmaktadır.