Sağlık açısından bakıldığında, kalori içermeyen ve enerji vermeyen yapay tatlandırıcılar ile hazırlanan yiyecekleri ve içecekleri tüketmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Aslında yapay tatlandırıcıları kullanmak insanların kendi tercihleridir. Enerji vermedikleri için kilo aldırmayan yapay tatlandırıcıları kullanmak için, beslenme alışkanlıklarının kontrol altına alınması gerekmektedir. Kilo kontrolünde iki önemli nokta bulunmaktadır. Bunlardan birincisi gıdalar ile alınan enerjinin kontrolü, ikincisi ise fiziksel aktivitenin düzenlenmesi.
Yapay tatlandırıcılar ve şeker yerine geçen diğer maddeler, kan şekerini etkilemeden tatlı ihtiyacını karşıladığı için şeker hastaları tarafından da kullanılmaktadır.
Sukraloz, 1991 yılında Kanada’da kullanım izni verilen ve en son çıkan yapay tatlandırıcıdır. Sukraloz, şekerden klorlama yöntemi ile elde edilmektedir. Şekere göre 600 misli daha tatlıdır. Metalik tat içermeyen ve her türlü ısıl işleme bozulmadan gelebilen sukraloz, tadı şekere en çok benzeyen tatlandırıcı olarak bilinmektedir.
Son yıllarda, birinci hedefi kilo almamak olan yapay tatlandırıcı maddelerin, bilinenin aksine kilo almaya neden oldukları tartışılmaktadır. Amerika’da 79 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada yapay tatlandırıcı kullanan kadınların kullanmayanlara göre bir yıl içinde yüzde 7 daha fazla kilo aldıklarını ortaya koymaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlar alınmıştır. Bu durumun açıklaması şu şekilde yapılmaktadır. Yapay tatlandırıcı kullanan insanlar tatlı ihtiyacını karşılamış olmakta ancak organizma gerekli kaloriyi alamadığı için, daha sonra yüksek kalorili gıdalar alınmaktadır.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, kimyasal gıda analizleri kapsamında, birçok yapay tatlandırıcı arasında sukraloz maddesini tayin etmeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi (HPLC) kullanılmakta ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Sukraloz tayininde dikkate alınan standart şudur:
- TS EN 16155 Gıda maddeleri - Sukralozun belirlenmesi - Yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi