EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

T-2 Toksin Tayini (Hplc Ve Lc-Ms/ms)

Hayvansal üretimde yemler, hayvanların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmelerini sağlayan ve hayvanlardan en yüksek verimin elde edilmesinde önemli bir işlevi olan gıdalardır. Yemler hem sağlığa uygun olmalı, hem de besleyici değerleri yüksek olmalıdır. Yemlerde karşılaşılan bozulmalar genelde mikroorganizmalar ve hayvansal zararlılar yüzünden meydana gelmektedir. Yemler bozulmuşsa yemlerden beklenen yarar elde edilemez. Bozulmuş veya kontamine olmuş yemlerle beslenen hayvanlarda mutlaka çeşitli hastalıklar olmaktadır. Bu kapsamda küflerden zarar gören yemler de büyük sorunlara yol açmaktadır. Mikotoksin üremiş yemlerle beslenen hayvanlarda, hastalalıklar ve ölümler görülebilir. Hayvancılık işletmelerinde, maliyetlerinin yüzde 80’e yakın bir kısmı yem giderlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden yemden en iyi şekilde yararlanmak gerekmektedir.

Mantarlar, mayalar ve bakterilere benzer. Bakterilerden farklı yönü çekirdekli ve çok hücreli olmalarıdır. Mantarlarda hücreler birbirlerine bağlanarak çoğalırlar ve klorofil bulundurmazlar. Bir yandan çoğalırken bir yandan da mikotoksin üretirler. Mikotoksinler havyanlar ve insanlar için oldukça zehirli bir maddedir. Hayvan yemlerinde problem yaratan mikotoksinlerden biri de trikotesenlerdir. Yemlerin hijyenik olmamasında çok önemli olarak T-2 toksin, nivenelol ve deoksinivanenol (ya da vomitoksin) trikotesen türleridir.

T-2 toksin küfleri, fusarium türü mantarlar tarafından sentezlenmektedir. Genel olarak hasadın geç yapılması durumunda, tahılların soğuk ve nemli depolarda saklanması sırasında T-2 toksin küfleri oluşmaya başlamaktadır. Bu zehirli küfler hayvanlarda hareketsizlik taratmakta ve ishale neden olmaktadır. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta verimini düşürmektedir.

Gelişmiş laboratuvarlarda mikotoksin analizleri kapsamında T-2 toksin tayinine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında duruma göre yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi (HPLC yöntemi) ya da sıvı kromatografisi - kütle - kütle spektrometresi yöntemi (LC-MS/MS yöntemi) uygulanmaktadır. Ayrıca yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar da esas alınmaktadır.