Küf mantarı genel olarak su ile temas eden ortamlarda ve son kullanma tarihi geçen gıda maddelerinde oluşan mantarlardır. Rutubetli ortamlarda oluşan küf mantarı ile gıda maddelerinin üzerinde oluşan küf mantarı farklı özelliklere sahiptir. Açıkta kalan peynir ve ekmek gibi gıda ürünleri ve çeşitli yiyecekler, bir süre sonra küflenmeye başlamaktadır. Bu küfler aslında birer mantar türüdür. Küf mantarları çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda üremezler. Dondurulmuş gıda maddelerinde de küflenme olmaz.
Günlük yaşamda küfler ve küflenme olayı ile oldukça sık karşılaşılmaktadır. En çok da yiyeceklerde sorun yaratmaktadır. Küf mantarı, belli koşullar altında kendilerine besin aramakta ve buldukları gıda maddelerini parçalamaktadır. Küflenme görüntüsü bu şekilde ortaya çıkar. Yani küflenmeye aslında küf mantarları neden olmaktadır. Bugüne kadar tanımlanan 70 binin üzerinde mantar türü bulunmaktadır. Ancak yeryüzünde bir buçuk milyon civarında farklı mantar türü olduğu sanılmaktadır.
Küflerin oluşması için, küf mantarları neme ihtiyaç duymaktadır. Küfler gıda maddelerine, üretim faaliyetleri ya da taşıma ve depolama aşamalarında bulaşmakta ve gıda maddeleri içinde gelişmektedir. Bazı küfler bu sırada kendileri için gerekli olmayan ama insanlarda zehirleyici etki yapan kimyasal maddeler üretmektedir. Bu maddelere mikotoksin adı verilir.
Yetkili laboratuvarlarda, mikrobiyolojik analizler kapsamında, küf teşhis çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
- TS ISO 21527-1 Gıda ve hayvan yemleri mikrobiyolojisi - Maya ve küflerin sayımı için yatay yöntem - Bölüm 1: Su aktivitesi 0,95’ten yüksek olan ürünlerde koloni sayım tekniği
- TS ISO 21527-2 Gıda ve hayvan yemleri mikrobiyolojisi - Maya ve küflerin sayımı için yatay yöntem - Bölüm 2: Su aktivitesi 0,95’e eşit veya daha düşük olan ürünlerde koloni sayım tekniği