Süt ve süt ürünleri, nitelikleri itibariyle hızlı bozulmaya çok uygun olan gıda ürünleridir. Doğal olarak kalitesi düşük sütten, kaliteli süt ürünleri elde etmek mümkün değildir. Sütün hammadde olarak kaliteli olması demek, hastalıksız ve sağlıklı hayvanlardan hijyenik koşullara uyularak elde edilen, sağıldıktan sonra çabuk soğutulan, işletmeye ulaşıncaya kadar soğukta korunan, kimyasal bileşimi standartlara uygun, bakteri sayısı düşük, enzim aktivitesi az ve içine hiçbir şekilde yabancı madde katılmamış süt anlaşılmaktadır. Bu yüzden işletmelere gelen sütler kabul edilirken bir takım kalite kontrol işlemleri uygulanmaktadır. Başta duyusal testler olmak üzere, alkol testi, yağ testi, kuru madde analizi, bakteri sayımı, asitlik testi ve gerekli başka testler yapılmaktadır. Ayrıca süte su katıldığından şüphe ediliyorsa ya da koruyucu madde olarak karbonat, hidrojenperoksit veya formaldehit gibi maddeler katıldığı sanılıyorsa bunlara yönelik testler de yapılmaktadır. Kalite kontrol çalışmaları arasında yapılan bir test de resazurin testidir.
Sütlerde boya indirgeme testleri arasında uygulanan resazurin testi, resazurin boyasının süte ilave edildiği zaman koyu maviden beyaz renge dönene kadar aldığı renkler ile ifade edilmektedir. Uygulama kolaylığı açısından bu renklere numara verilmiştir. Bu numaralara resazurin indeksi denilmektedir.
Resazurin indeksi şu şekildedir:
- 6 Koyu mavi (süt indirgenmemiş)
- 5 Menekşe
- 4 Leylak
- 3 Kırmızı leylak
- 2 Leylak kırmızısı
- 1 Pembe
- 1 Beyaz (süt tamamen indirgenmiş)
Resazurin testleri yapılırken iki ayrı ilke esas alınmaktadır:
- Belli bir renk açılması meydana gelen kadar geçen süre belirlenmektedir
- Belli süre geçtikten sonra hangi rengin meydana geldiği belirlenmektedir.
Bu iki prensipte de yapılan işlemler aynıdır, sadece okuma şekli farklıdır.
Laboratuvarlarda, mikrobiyolojik analizler arasında ham sütlere uygulanan kalite belirleme çalışmaları kapsamında resazurin testleri yapılmaktadır.