Çalışma ortamlarında gürültüye maruz kalınması sonucunda çalışanların beden ve ruh sağlıkları bozulmakta, huzur ve sükunları kalmamaktadır. İşverenlerin gürültüyü önleme yönünde gerekli tedbirleri almaları ve bunları uygulamaları yasal bir zorunluluktur. 2013 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik bu zorunluluğu getirmektedir.
Söz konusu yönetmelik gereğince, çalışanların çalışma ortamlarındaki gürültüye maruz kalmaları yüzünden ortaya çıkacak sağlık ve güvenlik risklerinden ve özellikle işitme ile ilgili risklerden korunmaları için işverenlerin gerekli önlemleri almaları gerekmektedir
İşverenler bu sorumlulukları ile ilgili olarak, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun şekilde akredite olmuş laboratuvarlardan hizmet talep etmektedir. Akredite laboratuvarlar, uluslararası alanda kabul gören yöntemleri kullanılarak ve ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanmış ilgili standartları esas alarak, gerekli test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmaktadır.
Bu çalışmalar sırasında elde edilen verileri kullanarak çalışanların gürültüye maruz kalma seviyelerini tespit etmekte ve işletme için gürültü haritaları ve akustik rapor ve çevresel gürültü düzeyi değerlendirme raporu hazırlamaktadır. Gürültü haritaları ve sözü edilen raporlar, çalışanların gürültüye maruz kalma düzeylerini ve sağlıklıları üzerindeki zararlı etkilerini daha açık ve ayrıntılı olarak göstermektedir. İşverenler bu sonuçları dikkate alarak, gürültüyü önlemek veya etkilerini azaltmak için eylem planları yapmak ve bu planları uygulamak zorundadır.
Gürültü haritaları hazırlanırken, işyerlerinde kullanılan makine ve tezgahlarda ölçümler yapılmakta, gürültü seviye eğrileri çizilmekte ve ızgara yöntemi ile ayrıntılar ortaya konmaktadır. Bu sayede işletmeler, yoğun olarak gürültüye maruz kalınan noktaları daha kolay görebilmekte ve daha isabetli önlemler alabilmektedir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından haritalandırma çalışmaları kapsamında, ortam gürültü haritalandırma hizmetleri de verilmektedir.