Meslek hastalıkları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Gürültülü ve sarsıntılı çalışma ortamları, yüksek veya alçak basınç altında çalışmak zorunda olma veya çok soğuk veya sıcak koşullarda çalışmak, tozlu veya radyasyonlu ortamlarda çalışmak gibi fiziksel faktörler buna neden olabilir. Bunun yanı sıra ağır metaller, çözücüler ve gazlarla çalışmak gibi kimyasal faktörler ya da bakteri, virüs veya biyoteknoloji kaynaklı olan biyolojik faktörler de meslek hastalıklarına neden olmaktadır. Hatta meslek hastalıklarına piskolojik faktörlerin de etkili olduğu bilinmektedir.
Meslek hastalıklarına yol açabilen fiziksel faktörlerin arasında çalışanların termal konforları da ön plandadır. Çalışma ortamlarının yüksek nem, aşırı sıcak, aşırı soğuk, hızlı hava akımı ve benzer iklim koşulları bakımından, çalışanların bedensel ve zihinsel faaliyetlerini rahat koşullarda sürdürebilmeleri için sağlanması gereken ortam özelliklerine termal konfor denmektedir. Bugün termal konfor dendiği zaman şu faktörler öne çıkmaktadır: hava sıcaklığı, havanın akım hızı, havanın nem yoğunluğu ve radyant ısı. Bulutlu bir havada güneş çıktığında hissedilen tatlı bir sıcaklık aslında radyant ısı özelliğidir. Yani güneş ışınlarının sağladığı bir ısı. Doğadaki bu özellik teknoloji ile birleşerek çalışma ortamlarında termal konfor sağlamaktadır.
Çalışma ortamlarında termal konfor koşulları, çalışanları fiziksel ve psikolojik olarak rahatsız etmeyecek düzeyde olmalıdır. İş veriminin artmasında termal konforun etkisi çok yüksektir. Çalışma ortamının sıcaklığı, çalışma şekline ve harcanan güce uygun olmalıdır. Isıtma ve soğutma sistemleri çalışanları rahatsız etmeyecek ve tehlike yaratmayacak konumda bulunmalı, düzenli bakımları yaptırılmalıdır.
Akredite laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen iç ortam ölçümleri çerçevesinde işletmelerde termal konfor ölçümleri de yapılmaktadır. Laboratuvarlar bu ölçümlerde TS EN 27243 Sıcak ortamlar - Wbgt (yaş - Hazne küre sıcaklığı) indeksine göre ısının çalışan üzerindeki baskısının tahmini standardını esas almaktadır. Laboratuvarlarda kullanılan ölçüm cihazları genelde bugünün teknolojisine ve standartlarına uygundur ve düzenli olarak kalibrasyonları yapılmaktadır.