Candida Albicans, maya tipi bir mantar türüdür. Genel olarak 200’den fazla çeşidi olmasına rağmen Candida enfeksiyonlarının yüzde 75’ine yakını Candida Albicans yüzünden olmaktadır. Ağızda beliren Candida Albicans enfeksiyonuna, herkesin bildiği gibi pamukçuk denmektedir.
Aslına bakılırsa bütün kozmetik ürünler mikroorganizma bulaşıcı riski altında bulunmaktadır. Özellikle sulu kozmetik ürünler, örneğin şampuanlar, losyonlar ve kremler, uygun koruma sağlanmadığı takdirde mantar ve bakterilerin üremesi için çok uygun ortam oluşturmaktadır. Kozmetik ürünlere mikroorganizma bulaşması olduğu anda, ürün rengi, kokusu, viskozitesi değişmekte ve ürünnden beklenen yarar elde edilmemektedir. Bu sayılan değişikliklerin nedeni, mikroorganizmaların, kozmetik ürünün formülünde yer alan çeşitli kimyasal maddeler bileşenleri üzerinde yaptığı bozulmadır. Kozmetik ürünler bu şekilde bozulmaya uğradığında cildi ve cilt altı dokulara zarar vermeye başlamakta, çeşitli hatalıkları tetiklemektedir.
Mikroorganizmalardan kaynaklanan toksik maddeler, ciltte alerji ve tahrişe neden olmaktadır. kullanan kişilerin bağışıklık sistemi zayıfsa, bu kişilerde daha büyük rahatasızlıklar ortaya çıkmaktadır.
Çeşitli labortatuvarlarda gerçekleştirilen mikrobiyolojik analizler ve bu kapsamda Candida Albicans sayımı veya aranması çalışmalarının önemi bu açıdan çok büyüktür.
Ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlar mikrobiyolojik analiz çalışmalarında esas olarak şu standartlara uymak durumundadırlar:
- TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar
- TS EN ISO 22716 Kozmetikler - İyi üretim uygulamaları (GMP) - İyi üretim uygulamaları hakkında kılavuz
- TS EN ISO 29621 Kozmetikler – Mikrobiyoloji - Risk değerlendirilmesi ve düşük risk gruplarının mikrobiyolojik yönden tanımlanması
- TS EN ISO 18416 Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Candida albicans aranması
- TS EN ISO 11930 Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Bir kozmetik ürünün antimikrobiyal korunmasının değerlendirilmesi
Bu arada laboratuvarlar, kaliteli, hızlı ve güvenilir sonuçlar elde etmek amacı ile, güçlü bir teknolojik altyapıya ve deneyimli ve eğitimli birçalışan kadrosuna sahiptirler.