Kozmetik ürünlerin yapıları yüzünden, içlerinde kolayca mikroorganizmalar üreyebilmektedir. Bu durum, açılmış ve kullanılmakta olan kozmetik ürünlerde olduğu kadar henüz kapağı açılmamış ürünlerde de olabilmektedir. Çünkü kozmetik ürünlerin içlerinde, karbonhidratlar, şeker alkolleri, proteinler, mineraller, yağ asitleri, aminoasitler, vitaminler ve su bulunmaktadır ve bu ortam mikroorganizmaların gelişmesi açısından çok uygundur.
Kozmetik ürünlerde en fazla karşılaşılan mikroorganizmalardan biri Staphylococcus Aureus’dur. Bu mikroorganizma da benzerleri gibi kullanıcılarda sağlık açısından bir risk oluşturmaktadır. Kozmetik ürünlerde bulunan bazı mikroorganizmalar, ürünlerin sadece bozulmasına neden olurken, Staphylococcus Aureus, üretici firmalar açısından büyük ekonomik kayıplara, kullanıcılar açısından ise ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sağlıklı kozmetik ürünlerinin üretilebilmesi için, mutlaka hijyen koşullarına uyulması gerekmektedir.
Kremler, losyonlar, pudralar ve şampuanlar mikroorganizmaların üremesi için en duyarlı ürünlerdir. Bunların içinde su oranı oldukça yüksektir ve uygun koruma sağlanamadığı takdirde bakterilerin üremesi için son derece uygundur. Göz farları ve pudralar gibi toz şeklindeki ürünlerde de çevre koşullarına bağlı olarak mikroorganizma üremektedir.
Kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik kalitesi, içlerinde bulunan bakteri, küf ve maya sayımları yapılarak tespit edilmektedir. Çeşitli ülkeler bu konuda farklı standartlar geliştirmiştir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde Kozmetik Üreticileri Birliği (CTFA) tarafından, kozmetik ürünler için mikrobiyolojik kalite sınırları tespit edilmiştir ve üretici firmalar bu koşullara uymak zorundadır. Ayrıca başka tehlikeli bakteriler yanında Staphylococcus Aureus bakterisi de kozmetik ürünlerde bulunmamalıdır.
Kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik denetimler her ülkede sıkı bir şekilde yapılmaktadır. Bu kriterlere uymayan ürünler marketlerden toplanmaktadır. Kullanılmamış kozmetik ürünlerde tespit edilen mikroorganizmalar yüzünden Avrupa Birliği ülkelerinde birçok ürün geri çağrılmıştır.
Akredite laboratuvarlar, mikrobiyolojik analiz çalışmaları kapsamında Staphylococcus Aureus bakterisi arama çalışmaları da yapmaktadır. Bu çalışmalarda esas alınan standartlardan biri de TS EN ISO 22718 Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Staphylococcus Aureus aranması standardıdır.