Toplam aerobik mezofil bakteri, oksijenli ortamlarda vücut sıcaklığı olan ortalama 36 derecede çoğalabilen bakterilerdir ve mikroorganizmalar içinde belli bir sınırda bulunmasına izin verilir. Toplam aerobik mezofil bakteri sayısı, gıdalarda ve kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik kalitenin tespit edilmesinde önemli bir göstergedir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Ölçümler sonunda toplam canlı bakteri sayısı yüksek çıkıyorsa, o gıdada veya kozmetik üründe patojen bakterilerin olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda toplam aerobik mezofil bakteri sayımı ile, kozmetik üretiminde kullanılan hammadde, koruyucu maddeler, ambalaj malzemesi, üretim koşulları, üretim sonrası depolama ve sevkiyat koşulları hakkında bilgi edinilmiş olmaktadır.
Tüketicilere sunulan kozmetik ürünlerin, normal koşullarda ve üretici firma tarafından öngörülen kullanım şartlarına uygun kullanıldığı zaman, insan sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olması gerekmektedir. Bu yüzden kozmetik ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerinin her partide düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Bu şekilde kozmetik ürünün son kullanım tarihine kadar iyi bir mikrobiyolojik kaliteye sahip olması ve güvenilir olması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından, kozmetik ürünlerde mutlaka yaptırılması gerekli olan mikrobiyolojik analizlerin yöntemlerini, parametlerini ve limit değerlerini açıklamak amacı ile Kozmetik Ürünlerin Mikrobiyolojik Kontrolüne İlişkin Kılavuz yayınlanmıştır. Bu klavuz 2005 yılında yayınlanan Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği’ni esas almıştır. Sözü edilen kılavuz esaslarına göre, mikrobiyolojik analizlerin ve kalibrasyon çalışmalarının, mikrobiyolog veya mikrobiyoloji uzmanları veya bu alanda çalışan çok deneyimli personel tarafından yapılması veya denetlenmesi gerekmektedir. Bu çalışanların, mikrobiyoloji konusunda çalışma deneyimi olması ve uygulanan teknikler hakkında eğitimli olması gerekmektedir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, mikrobiyolojik analiz çalışmaları arasında toplam aerobik mezofil bakteri sayımı da yapılmaktadır. Bu laboratuvarlar, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından aldıkları yetkiye dayanarak bu analizleri yapmaktadır ve kadrolarında deneyimli ve eğitimli çalışanlar bulunmaktadır.