Kumaşın dokusu ve kullanılan elyafın mukavemeti yanında, kumaşın esnekliği, dökümlü olması, nem alma gücü, boya tutma kapsitesi ve benzer özellikler de o kumaşın kaliteli ve dayanıklı olmasının göstergeleridir.
Genel olarak tekstil malzemesinin kalitesini belirleyen ve mukavemetini etkileyen temel özellikler şunlardır:
- Elyaf özellikleri: Elyaf cinsi, incelik, uzunluk, olgunluk ve mukavemet
- İplik özellikleri: Büküm faktörleri, numara ve düzgünsüzlük
- Kumaş yapısı :Yaş ve kuru ısıl işlemler, örgüsü ve kıvrım yüzdesi
- Kumaş apresi: Kumaşa istenen özelikleri vermek için uygulanan işlemler
Kopma mukavemetinin tespit edilmesi, dokunmuş kumaşlara uygulanan bir test yöntemidir ve esas olarak iki ayrı yöntem uygulanmaktadır: grap (kavrama) ve strip (şerit) yöntemleri.
Kopma mukavemeti, kopma ile sonuçlanan bir çekme deneyinde, kumaş örneğine uygulanan en büyük kuvvettir.
Grab (kavrama) testleri, örülmüş ve örülmemiş dokuma kumaşlar için uygulanmaktadır, ancak geliştirilmiş kavrama testleri esas olarak örülmüş dokuma kumaşlar için uygulanmaktadır. Bu testlerde örnek olarak alınan kumaşın genişlik merkezi, çene içinde test edilmektedir. Test sırasında kumaş, kopma anına kadar belirlenmiş bir kuvvette çekilmektedir.
Laboratuvarlarda bu testler sırasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış standartlara uygulmaktadır. Grab (kavrama) testlerinde esas alınan standartlar şunlardır:
- ASTM D5034 Tekstil kumaşlarının kırılma dayanımı ve uzaması - Kavrama testi
- TS EN ISO 13934-2 Tekstil - Kumaşların gerilme özellikleri - Bölüm 2: Kavrama yöntemi kullanılarak azami kuvvetin tayini
Tekstil ürünlerinin ana malzemesi kumaş, belli bir amaç için sahip olması gereken bütün özelliklere sahip olabilir. Ancak bu kumaşın kullanılması sırasında çeşitli şekillerde maruz kalacağı kuvvetlere karşı direnç gösterecek kadar güçlü değilse, hiçbir değeri yoktur. Herhangi bir güç karşısında sökülebilir, yırtılabilir ya da patlayabilir. Laboratuvarlarda yapılan testler, kumaşın maruz kalacağı güçlere karşı direncini ölçmek içindir.