Open end ipliklerde, üretim yöntemi yüzünden iplik yapısındaki elyaflar bir düzensizlik gösterirler. Ancak iplik boyunca bu düzensizlik aynen devam eder. Düzgün olmayan bu yapı, iplik boyunca devam eder. Yüksek bükümlü türlerde aşınmaya karşı gösterdiği direnç daha yüksektir. Ring ipliğe göre yüzde 7’ye kadar daha yüksek bir sürtünme mukavemetine sahiptir.
Open end iplikler daha hacimlidir ve emiciliği yüksektir. Esneme özellikleri daha kuvvetlidir. Bu özellikleri yüzünden kumaşlarda parlak tonlar ve baskı desenler elde etmek mümkündür. Bunun yanı sıra ısı tutumu ve hava geçirgenliği gibi özellikleri de ring ipliklerine göre daha iyidir. Ancak bir olumsuz yönü, open end iplikler ring ipliklere göre yüzde 20 daha düşük dayanıklılığa sahip olmasıdır.
Open end ipliklerin kullanımı hergün yaygınlaşmaktadır. Özellikle pantolon, kot, genç giyim, çocuk giyimi ve spor giyim kumaşlarda, daha fazla tercih edilmektedir.
Ring iplik üretiminde pamuğun uzun elyafları kullanılmaktadır ve esas olarak karde ve penye olarak ikiye ayrılmaktadır. Aralarındaki fark penyeleme işleminden kaynaklanır. Penyeleme işleminde pamuk makinada yoğun bir tarama işlemine tabi tutulur ve pamuğun kısa olan elyafları ayrılır. Penye ipliğin karde iplikten farkı, üretiminde, penyeleme işleminden sonra elde edilen daha uzun elyaflar kullanılmasıdır. Bu şekilde çok daha ince iplikler üretilir. Yüksek kaliteli bu iplikler yumuşaktır ve emiciliği yüksektir. Daha çok gömlek, iç çamaşırı ve nevresim üretiminde kullanılır.
Karde ve penye iplikler open end ipliklere göre daha kalitelidir. Üretim sırasında daha az büküm sayısı ile bütünlük sağlandığı için open end ipliğe göre daha yumuşak ve düz bir dokusu vardır. Ayrıca bu ipliklerden üretilen kumaşlarda tüylenme ve deformasyona daha az rastlanır.
Akredite laboratuvarlarda open end ve ring iplik analizleri, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara uygun yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan standart Ekoteks 2 standardıdır.