Bir tekstil ürününün kalitesini anlamak, yani o tekstil ürününün ne kadar amaca uygun üretildiğini kanıtlamak için tek bir ölçü ile yetinmek mümkün değildir. Çeşitli akredite olmuş labortauvarlar tarafından bu çerçevede çok sayıda fiziksel testler, yanmazlık testleri, kimyasal ekolojik testler, mikrobiyolojik testler ve ürüne özel, spesifik testler yapılmaktadır. Bu testler arasında haslık testleri de bulunmaktadır. Her bir başlık altında onlarca ölçüm, test, analiz ve değerlendirme çalışması yatmaktadır. Sadece haslık testleri başlığı altında bile sayısız haslık değerlendirmesi yapılmaktadır.
Kuru ısı haslığı da bunlardan biridir. Kumaşlar dokunduktan ve birer giysi olarak tüketiciye sunulduktan sonra, kullanımı sırasında yıkama, temizleme, leke çıkarma, kuru temizleme, ütüleme, terleme ve daha birçok dış faktöre karşı mukavemet etmek zorundadır. Tekstil ürünlerinin, bunlara karşı ayrı ayrı veya yerine göre birden fazlasına karşı belli haslık özelliklerine sahip olması gerekmektedir.
Tekstil ürünlerinden, ütülenme sırasında kuru sıcağa karşı da haslık göstermesi beklenmektedir. Kuru sıcağa ve sıcak ütülemeye karşı tekstil ürünlerinin çekmemesi ve renk değiştirmemesi gerekmektedir. Kuru ısı haslığı kumaşların bu özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmaktadır. Bu testler sırasında sonuçlar, renk değişimini belirlemek amacı ile solma değerlendirmesinde kullanılan gri skala kullanılarak değerlendirilmektedir (TS 423-2 EN 20105-A02 Tekstil - Renk haslığı tayin metotları - Bölüm A02 - Solmanın değerlendirilmesinde gri skalanın kullanılması).
TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan laboratuvarlar, kuru ısı ve ütülemeye karşı kumaş renginin ne kadar dayanıklı olduğunu belirlemek amacı ile yapılan kuru ısı haslığını, şu standarda uygun şekilde tespit etmektedir:
- TS 3515 EN ISO 105-P01 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm P01: Kuru ısıya karşı renk haslığı (pres ütüleme hariç)