Boyalı ve baskılı tekstil ürünlerinin rengi, bazen kuru temizleme sırasında kullanılan perkloretilen etkisi ile zarar görmektedir. Kumaşın bu etkiye karşı gösterdiği solma direncine kuru temizleme haslığı denmektedir.
Haslık bilindiği gibi, bir boyanın veya boyanmış bir kumaşın, ışık, hava veya başka etkiler ile solmaya karşı direncini ifade eden bir kavramdır. Bu etkiler arasında kuru temizleme işlemleri de bulunmaktadır. Kuru temizleme sırasında bugün en fazla başvurulan kimyasal madde perkloretilen’dir. Bu madde yanıcı olmayan, uçucu bir solventtir. Keskin bir kokusu vardır. Bütün klorlu solventler gibi sinir sistemi üzerinde etkilidir. Devamlı olarak insan tenine temas ettiği takdirde derideki yağı çözebilir ve bir takım cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. Bugün bir çok uygulamada solvent olarak kullanılmaktadır. Kuru temizleme işlemlerinde de perkloretilen çok yaygın kullanılan bir solventtir. Ancak bu sayılan olumsuz yönleri yüzünden kuru temizlemede kullanılan perkloretilen’in geleceği sorgulanmaktadır.
Kuru temizlemede perkloretilen kullanımı, çok defa farklı tekniklerle test edilmektedir. Ancak bugün için hala kuru temizlemede bu madde kullanılmaktadır ve doğru kullanılmadığı zaman kumaşlar bundan zarar görmektedir.
Kuru temizlemede kullanılan perkloretilen’in kumaşın rengine ve dokusuna verebileceği zararların tespit edilmesi amacı ile gerçekleştirilen kuru temizleme haslığı, şu standarda uygun şekilde belirlenmektedir:
- TS EN ISO 105-D01 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm D01: Perkloretilen çözücü kullanılarak yapılan kuru temizlemeye karşı renk haslığı
İşletmeler genelde kendi bünyelerine bir kısım test ve analiz çalışmaları yapsalar da işin doğrusu bu çalışmaların akredite olmuş yetkili laboratuvarlarda yapılması gerektiğidir. Sözü geçen laboratuvarlar güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosu ile en doğru, güvenilir ve kesin sonuçları hızlı bir şekilde verebilmektedir.