Bir maddenin asit veya alkali değerini tespit ermek için kullanılan ölçüye pH denmektedir. İnsan vücudunun pH değeri 5.5’tur. İnsanlar tarafından kullanılacak bütün ürünlerin pH değerinin vücudun bu pH değeri ile uyumlu olması gerekmektedir. Yüksek pH değerleri, ciltte lipit üretimine engel olduğu için cilt korunmasız kalır. Kuru ve hassas ciltlerde su kaybı yükselir. İnsanlarda hastalığa neden olan mikroorganizmalar, pH 5.5 değerinde güçlükle üreyebilirler. Bu yüzden bu değere sahip olan ürünler antiseptik özellik taşır ve bakteri ve mantarların cilde tutunmasına engel olur.
Pigmentler, canlı bir organizmanın oluşturduğu ve ona özel bir renk veren kimyasal maddelerdir. Pigmentler, renkleri oluşturan moleküllerdir. Bu pigment moleküllerinin harekete geçmesi için ışık enerjisi gereklidir.
Tekstil sektöründe polyester ipliği ve polyester kumaşları renklendirme işinde pigmentler ve boyar maddeler kullanılmaktadır. Boyar maddeler polyester gibi plastikler içinde çözülebilen kimyasal maddelerdir. Pigmentler ise ancak dispersiyon yöntemi ile poyesteri renklendirmektedir.
Pigmentler ve dolgu maddeleri, boyanın oluşturulması için gerekli olan maddelerdir. Bazı boya üretim yöntemlerinde özel etkili pigmentler kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri ise boyaya yüksek kalite sağlamak amacı ile kullanılmaktadır.
Tekstil ürünlerinin renklendirilmesinde kullanılan pigmentler ve dolgu maddeleri için hazırlanan sulu süspansyonların pH değerini tespit etmek bu açıdan önemlidir. Akredite laboratuvarlar tarafından, kimyasal ve ekolojik testler kapsamında, söz konusu pH değerini tayin etmek için test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda şu standartlar esas alınmaktadır:
- TS 2326 EN ISO 787-9 Pigmentler ve dolgu maddeleri için genel deney metotları - Kısım 9: Sulu süspansiyonun ph değerinin tayini
- EN ISO 787-9 Pigmentler ve genişleticiler için genel test yöntemleri - Bölüm 9: Sulu bir süspansiyonun pH değerinin tayini