Mantarların yaşam döngüsü havada ve nesnelerin üzerinde bulunan sporlar ile başlamaktadır. Sporlar, çapları 1 mikron civarında olan küçük organizmalardır. Çok küçük boyutlarda olması yüzünden hava akımı ile kolayca uzak mesafelere taşınırlar ve sadece çok durgun hava koşullarında yüzeylere tutunurlar. Sporlar çok uzun bir süre hareketsiz kalabilir ve uygun koşulları buldukları anda gelişimleri başlar. Bu uygun koşullar genelde şu şekildedir: 20 derece ve üzerinde sıcaklık, yüzde 70 ve üzerinde bağıl nem ve ortamda kağıt, kitap, ahşap veya benzer bir organik besin kaynağının bulunması. Küf gelişimi en fazla karanlık ve hava akımının yetersiz olduğu ortamlarda olur. Küfün gelişimine olanak sağlayan bu koşullar engellenmeyecek olursa, sporlar gelişmeye başlar ve yapıştıkları nesnelerin içine nüfuz ederek zarar vermeye başlarlar.
Küflerden uzun süreli korunmak için tek koşul gelişimleri için uygun koşulların ortadan kaldırılmasıdır. Antifungaller mantar oluşumuna karşı kullanılan farmakolojik ürünlerdir. Bu ürünler mantarların daha fazla büyümesini önlemek ve öldürmek için kullanılır. Ancak bu ilaçlar uygun şekilde kullanılmazsa, insan sağlığını tehdit eden yan etkiler gösterebilir. Doğru mücadele edebilmek açısından küf salgınına neyin neden olduğunu bilmek gerekir. Mantarların hangi cins organizmalar olduğu ve nasıl geliştikleri iyi anlaşılmalıdır.
Yetkili laboratuvarlarda mikrobiyoloji testleri kapsamında antifungal aktivite analizleri de yapılmaktadır. Laboratuvarlar bu çalışmalarında güvenilir ve tarafsız olduklarını kanıtlamak amacı ile yerli ve yabancı akreditasyon kuluşlarından yetki almakta ve yayınlanmış standartlara uymaktadır. Antifungal aktivite analizlerinde esas alınan standart şudur:
- AATCC 30 Antifungal aktivite - Tekstil malzemeleri üzerinde değerlendirme: tekstillerin küf ve rot direnci
Bu test yönteminin iki amacı bulunmaktadır. Birinci amacı tekstil ürünlerinin küf ve çürüme duyarlılığını tespit etmek, ikinci amacı mantar ilaçlarının tekstil ürünleri üzerindeki etkinliğini değerlendirmek.