Deri, ilk çağlardan bugüne insanların her zaman kullandıkları bir malzeme olmuştur. Uzun yıllar dayanması, hava alabilmesi ve şık bir giysi olması yüzünden ayakkabı, ceket, çanta ve hatta mobilyalar bile deriden yapılmaktadır. Ancak her ne kadar uzun ömürlü olsa da, deri ürünleri özenli bir bakım gerektirmektedir. Güneş, derinin kurumasına ve hassaslaşmasına neden olmaktadır. Derinin hassaslaşması, çatlaklara ve pullanmalara neden olmaktadır. Kullanılmayan deri ürünleri mutlaka kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Saklanan ortamın nemli olması veya hava almayan, naylon poşetler içinde bulunması, deri üzerinde zaman içinde küflenmelere neden olabilir.
Küfler, karanlık ve nemli yerlerde bulunan ve gözle görülebilen mantarlardır. Genel olarak küfler sentetik, pamuklu ve yün gibi kumaşlara ve deri üzerine yerleştikleri zaman inanılmaz bir hızla çoğalırlar. Mantarlar dünya var olduğundan beri yeryüzünde hep olmuştur. 70 binden fazla mantar çeşidi bilinmektedir, Ancak bilinenlerin dılında 1.5 milyon mantar türü olduğu sanılmaktadır. Küf mantarları bunlardan sadece biridir.
Mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar denilen mikroorganizmaların ayrıştırma özelliğinden kaynaklanmaktadır. Mantarlar besin ihtiyaçlarını, bulundukları ortamdaki maddeleri parçalayarak, yani ayrıştırarak elde ederler. Küflerin oluşması için, mantarların neme ve güneş görmeyen bir ortama ihtiyaçları bulunmaktadır. Dolaplarda saklanan deri ürünlerinde küf oluşmasının nedeni budur.
Yetkili laboratuvarlarda mikrobiyoloji testleri kapsamında deri ürünlerin (wet blue) küflenmeye karşı direnç testleri de yapılmaktadır. Laboratuvarlar bu çalışmalarında güvenilir ve tarafsız olduklarını kanıtlamak amacı ile yerli ve yabancı akreditasyon kuluşlarından yetki almaktadır. Bu arada yayınlanmış birçok test kriteri, test yöntemi ve standarda uymaktadır. Deri ürünlerin (wet blue) küflenmeye karşı direnç testleri sırasında esas alınan standart şudur:
- ASTM D 4576-08 Mavi malzeme (deri) anti-fungal büyüme test yöntemleri