Diklorometan veya metilen klorür, organik bir bileşiktir. Doğada bulunmaz, sentetik olarak üretilen bir kimyasal maddedir. Rengi yoktur, yumuşaktır, hoş bir kokusu bulunmaktadır ve oda sıcaklığında sıvı halde bulunur. Suda çözünmez ve fazlası ile uçucudur. Bu madde birçok sektörde solvent olarak kullanılmaktadır. Gıda sektöründe kahve ve çayın içindeki bulunan kafeini uzaklaştırmak için de kullanılmaktadır. Güçlü bir yağ çözücü ve boya çıkarıcı bir bileşiktir.
Diklorometan fazla solunduğu takdirde sinir sistemine zarar vermektedir. Havada yüksek konsantrasyonda bulunması, insanlarda algı süresini azaltmakta, baş dönmesi, sersemlik, parmaklarda uyuşma, kulaklarda çınlama ve bulantıya neden olmaktadır.
İnsan sağlığının olumsuz etkilenmemesi açısından, en fazla hangi miktarlarda ve ne kadar süre ile dikolorometan maddesine maruz kalınabileceği konusunda bir takım sınır değerler belirlenmiştir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında deride diklorometan ile çözünebilen madde miktarını tespit etmek için test ve analizler yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Deride diklorometan ile çözünebilen madde miktarını tespit etmek için dikkate alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 4048 Deriler - Kimyasal deneyler - Serbest yağ asiti içeriği ve diklorometanda çözünebilen madde tayini
- ISO 4048 (IULTCS/IUC 4) Deri - Kimyasal testler - Diklorometan ve serbest yağ asidi içeriğinde çözünen maddelerin tayini
Bu standartlar, deri üzerindeki yağlı maddelerin ekstraksiyonu için iki yöntem içermektedir. Birinci yöntem bir aparat kullanılarak ekstraksiyon yapılması, ikinci yöntem ise basınçlı bir sistem kullanılarak ekstraksiyon yapılması. Ekstraksiyon genelde derinin serbest yağ asidi içeriğini tespit etmek için yapılmaktadır. Ayrıca bu standartlarda açıklanan yöntemler, diklorometan dışındaki çözücülerle de derinin ekstraksiyonu için de uygundur, ancak sıcaklık koşulları, yüksek basınçlı ekstraksiyon için değiştirilmek zorundadır.