Formaldehit zehirli bir kimyasal maddedir. Gaz halinde solunması zehirlenmelere yol açmaktadır. Ayrıca formaldehit soluyan kişilerde, uyuklama, baş ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesi gibi şikayetler görülmektedir. Sıvı olarak cilde bulaşan formaldehit ciltte kaşıntılara neden olmakta ve cildi tahriş etmektedir. Cilde temas etmesi durumunda kesinlikle su ile yıkanmalı ve cildin bu maddeyi emmesine izin verilmemelidir.
Tekstil sektöründe formaldehit, bitirme işlemleri sırasında kumaşın çekmesini önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Ayrıca ürünün kırışmasını önlemekte ve çabuk kurumasını sağlamaktadır.
Deri sektöründe de bu madde kullanılmaktadır. Deri üretiminde çeşitli aşamalarda kullanılan ve deri için son derece tehlikeli olan maddeler arasında formaldehit de bulunmaktadır. İşverenlerin, çalışanları bu ve benzeri zehirli kimyasal maddelere karşı koruma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Formaldehit maddesi, deri üretim işlerinde, kireç giderme, sepileme, ikinci sepileme ve bitim işlemlerinde kullanılmaktadır. Sepileme veya tabaklama işlemleri, liflerinin bozunmalara, parçalanmalara ve mikroorganizmalara karşı mukavemetini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. Deri bu yoldan işlenmekte, fiziksel ve kimyasal bir takım işlemlere tabi tutulmakta ve bir ürün olarak kullanılacak hale getirilmektedir.
Akredite laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında deride formaldehit miktarını tespit etmek için de testler yapılmaktadır. Bu testlerde ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. Deride formaldehit miktarını tespit etmek için esas alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 17226-1 Deri - Fomaldehit içeriğinin kimyasal tayini - Bölüm 1: Yüksek performans sıvı kromotografik yöntem
- TS EN ISO 17226-2 Deri - Fomaldehit içeriğinin kimyasal tayini - Bölüm 2: Kolorimetrik analiz yöntemi
- TS EN ISO 17226-3 Deri - Fomaldehit içeriğinin kimyasal tayini - Bölüm 3:Deriden formaldehit emisyonunun tayini
- DIN 53315 Deri testi - Formaldehit tayini